Путин прегази международното право с “Камаз”

Тази символика за пореден път илюстрира циничното подхърляне на Ленин, според когото Западът не разбира, че продава на Русия въжето, с което да бъде обесен. Обсебеният от главното си шовинистично завоевание “Кримнаш” Путин в този смисъл може да бъде доволен като продължител на заветите на Ленин.

Недоволни са всички останали, които демонстрацията с построяването на това незаконно от международно-правна гледна точка съоръжение поставя в положение на безгласни наблюдатели на кремълското нахалство.

Да не говорим за самите украинци, които на практика попадат от вътрешната страна на моста в нещо като руски капан, тъй като сега от пропускателната способност на точно определено място под моста ще зависи силно ограниченото корабоплаване към украинския бряг на Азовско море.

Този мост не е първият руски проект с привидно икономическо обосноваване, който цели налагане на руската политика по стратегическите параметри на Кремъл. “Южен поток” беше замислен да зарибява лакоми европейци с още руски газ, но всъщност основната му идея беше да заобиколи украинската територия и да лиши страната от транизитната й роля във финансово и стратегическо отношение. 

На международна конференция на 14 ноември 2014 г. в София поставих въпроса за истинската цел на “Южен поток” като бесило за Украйна на присъстващия президент на Унгария Янош Адер. Попитах го дали смята за редно в днешно време Унгария и други държави от ЕС да предадат Украйна заради егоистичните си интереси (във връзка със споменатия в речта на Адер факт, че Западът е оставил СССР да се саморазправи с унгарската революция през 1956 г.).  Унгарският гост се опита да се измъкне с отговор, че …няма време за отговор.

С приказки за икономически изгоди в момента и българските власти правят опити да реанимират проекта АЕЦ “Белене”. Той би увеличил и увековечил руското влияние у нас и в региона, което и без това е прекомерно в нашата постколониална икономика.

Само че явно няма кой да им зададе въпроса защо така настървено обслужват руската стратегия на проникването и окопаването в същите тази Балкани, които натовският ни премиер вдъхновено иска да помирява, вкарвайки вълка в кошарата. Кой да пита Борисов в парламента – “опозицията” БСП ли, която аплодира бурно всеки негов реверанс към Москва?

Да рече човек, че американци и европейци доминират в енергийния ни сектор, че да има нужда малко за баланс да бъде вкаран руски ресурс в енергетиката ни, но е точно обратното: прекалената ни зависимост от Русия се предлага да бъде лекувана с още по-голяма обвързаност с руските ядрени технологии – при това в сеизмично опасен район, за чиято непригодност за подобен проект са се произнесили самите руски учени в началото на 90-те години на миналия век.

Можем само да си представим какви “мостове” още би хвърлил Путин към стратегически апетитната за него България, ако не бяхме подслонени в ЕС и НАТО. Но дори и от тази защитена позиция българското общество трябва да бъде нащрек с рушителя на международните мостове към Русия Владимир Путин, който гази с “Камаз” международното право.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s