Фалшиви новини от третия вид

Един сайт пусна новина, че алпинистът Боян Петров е открит. Новината се оказа фалшива, а сайтът бе свален след хиляди посещения и множество оплаквания от потребители. Ако и вие сте били сред влезлите, ще знаете, че сайтът рекламира еротични аксесоари и помощни средства за мъжка сила.

Сега разбрахте по болезнен начин за конкретния източник на „фейк нюз“ и съжалихте, но има десетки такива сайтове, които всекидневно произвеждат фалшиви новини. Самите вие ги споделяте, когато написаното в тях отговаря на вашите тези.

Например утре в подобен сайт ще прочетете, че масовите изнасилвачи в Кьолн са пуснати на свобода, защото са мигранти, може би дори, че Меркел ги е помилвала и ги е поканила на закуска. Ще се доверите на тази информация, забравяйки колко зле сте се почувствали, когато сте кликнали на линка за Боян Петров и сте разбрали, че са ви преметнали. Може дори да я преразкажете на свои близки и познати и да се възмущавате от Меркел заедно.

Обикновено, когато прочета подобна новина на стената на свой приятел, в нея не се цитира източник, затова отивам право на страницата на съответната институция и се информирам сам. В няколко случая като горния се оказва, че или няма такова прессъобщение, или не е имало изнасилване, или то е било единично, а не масово, или извършителите не са мигранти, а са второ или трето поколение, или не са освободени, а задържани, или са ги пуснали под домашен арест. Най-често нищо такова на този ден не е ставало.

Същото важи и за сюжетите „Германски гейове осиновиха мъжка рожба, учат го да е момиче“, „Европа задължава да наемаме транссексуални“, „Украински фашисти запалиха село в Донбас“ и други подобни. Общото между тях е, че генерално са добри за Русия и Путин и лоши за ЕС и НАТО.

Челен сблъсък с извънземните

Изглежда, че днешният случай с Боян Петров се дължи на някой безскрупулен рекламист, решил да изкара бързи пари от посещенията на сайта си. Но в други случаи като гореизброените целта е да ни се внушават определени послания. Част от тях си личат отдалеч, че са изцяло фалшиви.

Такива са например типичните „шок“ заглавия за битката на извънземните в небето над Шри Ланка, за новия лазерен сателит на Путин, който пържи хората на „Ислямска държава“ от Космоса. Малко като челния сблъсък с извънземните, на който му викали близка среща от третия вид.

На техен фон обаче други, написани със сериозен и псевдопублицистичен тон, клеветящи хора и партии и подписани с фалшиво име, звучат съвсем достоверно.

Съвсем пресен и персонален пример можем да дадем с това, което споделяха „фейсбук кореспондентите ми“, когато започна делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Беше голямо злорадстване, че и той бил бъркал в „кацата с меда“ и за ден-два публикациите, съобщаващи за това и спекулиращи с имуществото на обвиняемия, преобладаваха, изписани в конкретни „корпулентни“ медии.

Преди няколко седмици, когато г-н Ненчев беше оправдан от българския съд, се оказа, че това не е толкова интересно за същите медии и за същите ми „кореспонденти“, които или не разбраха, или решиха да замълчат.

Спекулациите с името на нашия алпинист, надявам се, ще приключат скоро и в края на краищата той ще бъде намерен жив и здрав. Но каквато и да е развръзката, днешният случай илюстрира необходимостта от критична и разумна, а не емоционална преценка на информацията, на която избираме да вярваме.

–-

* Този материал е създаден по проект „Генерация Z“.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s