Либерализацията на режима за пушене е престъпление

910916България е с най-лошите здравни показатели в Европа от години. Всяко поощрение на вредни навици е чисто безумие

Янина Здравкова

Преди дни здравната комисия в парламента отхвърли една от най-неочакваните и абсурдни промени в областта на общественото здраве – предложението на вицепремиера Валери Симеонов и депутатите му отново частично да бъде разрешено пушенето в закрити помещения. „За“, меко казано, странната идея бяха само двама депутати от „Патриотичния фронт“ и двама от БСП.

Обикновено за подобни законови текстове се казва, че се гласува по съвест (с извинение за употребата на тази дума в едно изречение с българския парламент), и най-вероятно падналото сякаш от небето хрумване на Симеонов няма да срещне подкрепа и в пленарна зала – някои ще гласуват по съвест, но ГЕРБ за по-сигурно ще гласува под строй. Дори и за виртуози в безсрамието като ГЕРБ връщането към режим, от който са се отказали не просто европейските страни, а всички по света, е малко прекалено.

Официалният мотив на Валери Симеонов е още по-безумен от предложената поправка. Тъй и тъй никой не спазва настоящата пълна забрана за пушене на закрито – под тентите на кръчмите по „Витошка“ се пуши, 240-те в парламента палят насред НС, следователно е редно да легализираме този режим на полузабрана, до който някак си по естествен път сме стигнали. Затова ПФ предлага заведенията отново да могат да правят обособени части за пушачи.

Паралелно с това глобите за неспазване на забраните да се вдигнат двойно. И така според вицепремиера ще имаме закон, който ще си тежи на мястото, като се спазва. Имат ли Валери или неговите депутати неофициален мотив – може само да се гадае, пък и не е чак толкова важно. Така или иначе сме се нагледали на какви ли не „законодателни инициативи“. Нищо чудно следващата да е отмяна на наказанието „затвор“, защото така или иначе затворниците бягат оттам.

Не е и толкова важно, че дори и България да се върне години назад и да разреши в закон пушенето на закрито – или пък дори и да не го направи – 240-те в парламента ще продължат да си пушат където си искат. Защото

те са свикнали да са над закона,

пък и кой нещастен санитарен инспектор ще си подпише заповедта за уволнение, отивайки да проверява спазват ли се забраните за пушене при тези, които са ги гласували? Тази показна недосегаемост е грозна и противна, показателна за това, че не можем да надскочим балканския си нрав, но не и най-важната.

По-важното е, че макар и за кратко, и парламентът, и обществото ще се занимаят с излишен и ретрограден закон. Вместо да се хаби енергия в дебат за правата на пушачите, приходите на ресторантьорите и туристическия бизнес, чиято единствена таргет група твърдо си остават пияните англичани на социални помощи, Валери Симеонов, патриотите, депутатите и всички останали могат да се занимаят с нещо далеч по-полезно – например как в България да се ограничи пушенето.

Ако патриотите толкова ги сърбят ръцете да пишат закони в тази сфера, биха могли да предложат пълна забрана за рекламата на цигари, каквато в момента не съществува. Или промени, които да улеснят контрола върху забраните за пушене, който в момента действително отсъства. Или отдавна готвената регулация за пушене на наргилета, каквато още няма. Или пък да направят дебат, в който да се реши веднъж завинаги как приемаме факта, че България е на първо място в Европа по брой на пушачите, включително и сред подрастващите.

Ако приемем, че това ни устройва – нека отменим всякакви рестрикции и официално да се обявим за клоаката на Европа. А ако решим, че все пак здравето и бъдещето на нацията имат поне малък превес – да съобразим и нормативната си наредба, и нагласите си с това.

И това е само началото. Щом патриотите проявяват интерес към подобни мерки и теми, може да се престрашат

да стигнат и до абсолютното табу у нас – алкохола

Ако в България се споменава, че се пие прекалено, то е единствено и само с гордост. Страната ни е в Топ 10 на страните в света с най-висок прием на алкохол, но за разлика от останалите челници в класацията, дори не приема това за проблем, камо ли да вземе някакви мерки. Защото у нас който посегне на изконната ракия, не е патриот, а соросоид и сбъркан човек.

У нас на никого не прави впечатление, че деца се наливат с бира с водка директно в двора на училището, че само официално регистрираните алкохолици са 350 000, а колко са хората със зависимост, дори не знаем. Тук не става дума за въвеждане на полусух режим, а поне на елементарни хигиенни норми, като например да се забрани свързването на спорт с алкохол.

Друг фактор за здравословен живот – ограничаването на поне част от най-вредните съставки в храната и рекламата им, все още е само на хартия. Титаничната битка на ГЕРБ с палмата в сиренето още не е стигнала до финала си, въпреки че започна при първия кабинет „Борисов“; всякакви опити за регулация на съдържанието на сол, захар и трансмазнини са обречени – дали с въвеждане на по-високи цени, или пък с облекчения за производство на здравословни продукти; дори хилавият опит да се забрани деца да рекламират вафли и подсладени сокове отлежава между първо и второ четене от миналата година.

За създаването на условия и насърчаването на масов спорт да не говорим – такива няма, затова и 70% от населението са с ниска физическа активност. Чистотата на въздуха пък е досадна подробност и глезотия.

За сметка на това България от дълги години е с най-висока смъртност от сърдечносъдови болести в Европа, с един от най-големите ръстове в смъртността от ракови заболявания, най-висока смъртност изобщо в ЕС и в челните позиции по най-ниска продължителност на живота.

Това не се случва от само себе си и без причина, а вината на опосканата и разтурена лечебна система конкретно за тези показатели е минимална. Българите са болни и умират най-много, защото живеят зле и нездравословно. И на този фон дори дебатът дали да се намалят рестрикциите за тютюнопушенето, е не просто неуместен, а престъпен.

Реклами

One thought on “Либерализацията на режима за пушене е престъпление

  1. Разбира се, че е престъпление. И то твърде голямо. И никакви оправдания не могат да намалят това огромно посегателство срещу здравето, срещу реда и модерното ни европейско бъдеще.
    Голяма заблуда е също така, че това гнусно престъпление има връзка с пушачите ! Сам съм пушач и ми е особено гнусно да вляза в заведение или друго затворено пространство, в което се пуши. Да, не съм бил винаги така. Но сам преживях колко бързо човек разбира тази уж комлицирана истина.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s