кафенето

Новини и не само

Парламентарният сезон: Маневри за запазване на стабилността и имиджа

Парламентарният сезон: Маневри за запазване на стабилността и имиджа

© Дневник

Опит. Скандал (протест). Отмятане. Компромисно решение. Оцеляване.

По този сценарий най-често се развиваха основни законодателни инициативи на управляващите през изминалия парламентарен сезон. „Редакциите“ на предложенията се налагаха заради скандали в коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“ и критики от експерти и обществеността, а целта бе оцеляването на властта и положителен имидж за Бойко Борисов, партията и третия му кабинет.

Най-пресният и шумен случай бе отказът от промените в приватизационния закон, заради които партията на Валери Симеонов обвини партньорите си, че обслужват интересите на братята Кирил и Георги Домусчиеви. ГЕРБ отрече да има лобизъм в текстовете, внесени от ВМРО и „Атака“, но в крайна сметка те отпаднаха.

Скандалът около приватизационния закон отключи напрежение между Волен Сидеров и Валери Симеонов, които се дебнат за проверките по Черноморието и си разменят реплики през медиите. „Патриотите“ стигнаха и до физически сблъсъци в парламента, а развръзката дойде с безпрецедентното съгласие на мнозинството с вето на президента и със събиране на партньорите при Борисов.

Имаше и неочаквани смени на мнението на управляващите – решението проектът АЕЦ „Белене“ да бъде възроден, след като преди време беше наречен опасен и беше спрян от първото правителство на Борисов.

Кой ще носи пасива

Още в началото на годината се видя, че министър-председателят е готов на съществени отстъпки пред коалиционния партньор. Най-големият раздор между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ досега беше заради ратификацията на Истанбулската конвенция, от която ГЕРБ се отказа.

„ГЕРБ я оттегля, защото сами без „Патриотите“, без БСП, без [подкрепата на] президента няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в последващ дебат, когато оценят, че насилието срещу жени и деца е сериозен проблем“, каза Борисов през февруари. През май той съжали, че управляващите не са успели да представят адекватно документа, призна, че го е срам от тази грешка.

Нови действия на управляващите по въпроса се очакват след решението на Конституционния съд дали конвенцията противоречи на конституцията, т.е. след лятната ваканция.

За да покаже, че коалицията е стабилна – твърдение, което се повтаряше след всеки сблъсък, партията на Бойко Борисов размисли и реши да подкрепи частично или изцяло законопроекти на коалиционния си партньор Валери Симеонов, сред които и закона за хазарта, за които също има изказвания, че са лобистки.

ГЕРБ обаче отказа Валери Симеонов от искането му да се либерализира забраната за пушене на закрито. В този случай надделя грижата за европейския образ на партията.

Срещу обвиненията в лобизъм

ГЕРБ реагира светкавично на обвиненията в лобизъм и се отметна от някои законодателни инициативи в опит да запази рейтинга си.

Промените в приватизационния закон не бяха единственият пример. Управляващите набързо редактираха увеличението на акциза върху бездимните цигари, след като коалиционният партньор ВМРО обяви, че предложението е лобистко, а премиерът Бойко Борисов се подразни. В крайна сметка се стигна до компромис – пак бе прието увеличение, но в по-малък размер.

Скандали между „Обединените патриоти“ и обвинения в лобизъм имаше и при приемането на закона за горивата, но той бе окончателно гласуван.

Премиерски парламентаризъм

В последния месец от пленарната сесия премиерът Бойко Борисов започна да идва в парламента почти всяка седмица. Преди това той отлагаше участия в парламентарния контрол и не е присъствал в Народното събрание дори за обсъждане и гласуване на вот на недоверие към правителството, смяна на министри и приемане на държавния бюджет.

През юли той поиска да бъде изслушан в Народното събрание, за да представи резултатите от българското европредседателство. От парламентарната трибуна Борисов три пъти в последния месец разяснява на БСП позицията на ГЕРБ и правителството за мигрантите. Накрая дори се съгласи ГЕРБ да подкрепи идеята на БСП Министерският съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: