АДРЕСАТ: Български емигрант, ТЕМА: Върни се, pls!

Стига ли един мейл, за да убедиш интернет патриот да реемигрира?
Писмо до емигрант

Снимка: © Pixabay

Достатъчно ли е едно писмо с предложение за потенциална работа в българска фирма, за да накара един емигрант да се завърне в България?

Според Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отговорът е „да“. Изпращането на писма и имейли, както и воденето на разговори по скайп и телефона с българи зад граница, е метод в посока „реемиграция“, за който се говори през последните дни.

С оглед на това, че по данни на „Отворено общество“ в чужбина живеят 1,1 милиона български емигранти, държавата може би има нужда да положи усилия да убеди поне някои от тях да се върнат.

Въпросът е дали агенция с 24 служители и аргумент Остави всичко постигнато зад граница и ела да работиш в България, защото нали все пак си патриот може да постигне кой знае какви резултати.

Поради тази причина ние решихме да помогнем с написването на едно примерно писмо, което с леки редакции би могло да се използва за доста подобни случаи:

 

„Уважеми г-н Родолюбов,

Имаме удоволствието да Ви пишем с една, надяваме се, изкусителна оферта за работа, която ще позволи Вие най-накрая да оставите сравнително охолния, но отшелнически живот в чужбина и да се завърнете в родната Ви България.

Строителна фирма с напълно чисто счетоводно минало и богат опит в застрояването на защитени зони край българското Черноморие се свърза с нас, за да ни съобщи, че търси квалифицирани кадри за работа на техните строителни обекти през лятото. Това ни накара веднага се сетим за Вас – българин, който от 8 години е в Германия.

Знаем, че през първите шест години сте се трудил неуморно като работник по строежи, а през последните две се опитвате да развивате и собствен бизнес. Това Ви прави идеален кандидат.

Не можем да коментираме каква заплата и условия ще Ви предложат, но сме сигурни, че заплащането ще е атрактивно, а екипът, с който ще работите, ще е млад и динамичен. Според нас е много вероятно дори да Ви осигуряват на реалната Ви заплата, но това са детайли, които ще уточните с потенциалния работодател.

Знаем какво ще си кажете – че това е стъпка назад. Но нека Ви обясним защо не е. Първо, Вие се връщате в родната си страна с готова оферта за работа, а както е известно тук всеки харчи повече, отколкото изкарва. Второ, спестяваме Ви административните затруднения около създаването и поддържането на собствен бизнес в България, както и възможните посещения от въоръжени представители на недоволната конкуренция.

Предлагайки Ви по-ниска позиция, ние се грижим и за Вашето здраве.

Мислим, че ще обмислите нашето предложение. Все пак следим Вашите профили в социалните мрежи. С радост отбелязваме какво родолюбие струи от тях – като се започне от патриотичните Ви статуси за това как България трябва да е отново на три морета и се стигне до редовното публикуване на клипове с изпълнения на Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд.

Дори не смеем да помислим, че сте от емигрантите, които в социалните мрежи редовно изразяват патриотични чувства и любов към народните танци, но чиято антипатия към българското общество, бит и култура продължава да расте и да се развива в поредица от речи на тема В България колко е зле, тук е с пъти по-добре….

Все пак вероятно сте притеснен от информации за бягства от затвора, измами на пенсионери, неразкрити (или завършващи със самоубийства) убийства, връзки между общински съветници и невинни представители на охранителния бизнес, корупция и пр. Няма за какво да се тревожите – медиите често преувеличават, а макар в България да не сме се преборили с тези проблеми, положението не е чак толкова по-лошо.

Имате и други причини да се приберете. Като например родната къща на родителите Ви в село Кобиляк, област Монтана. Дори да не изберете да живеете там, сигурни сме, че съвсем скоро Северозападна България ще бъде зарадвана от дългоочаквания икономически бум, при което цените на имотите ще скочат и Вие ще можете да спечелите много от Вашата собственост.

Друга изкусителна възможност е тази да си намерите съпруга. По наша информация не сте сред гурбетчиите, които след няколко години в чужбина са изтеглили натам жена и три деца. С оглед на Вашите 33 години, какъв по-подходящ момент да се задомите с една послушна българска булка? Все пак да не забравяме, че у нас Истанбулската конвенция не беше приета, което означава и повече свобода за Вашите действия като глава на семейството.

Нашата Агенция вече забелязва добри примери в тази насока с мъже на възраст между 30-40 години. Те се връщат с натрупани средства от Испания, Германия, Франция и Гърция, за да си намерят български невести*.

От името на държавата се извиняваме за това, че няма да можем да ви подпомагаме финансово в случай, че се завърнете в страната, но взаимоотношенията Ви с работодателя пропаднат и се наложи да си търсите друга работа. Но нали за това са спестяванията?

Освен всичко друго, прибирането в България Ви дава уникалната възможност да участвате в игрите на различни лотарии. Държавата може и да не ви дава много надежда, но те със сигурност ще ви продадат такава на цена от 2 до 10 лева за билетче!

Разчитаме на носталгията, която без съмнение Ви измъчва всеки път, в който си пуснете новинарска емисия на българска телевизия.

Надяваме се съвсем скоро да слезете от самолета на Летище „София“ и да заварите някое традиционно българско хоро**, което да ви напомни колко хубаво е в България и че е имало смисъл да изоставите постигнатото извън граница и да се върнете у нас.

Очакваме Вашия отговор! “

* Истински пример, даден от председателя на ДАБЧ Петър Харалмпиев пред 24 часа за материал по темата.

** За 9 август, четвъртък, на летище София е планирано събитие, описано като флашмоб хоро, чиято цел е да призове пристигащите от чужбина българи да потърсят кариерно развитие в родината. В случая флашмоб е неправилно използван термин, тъй като той се отнася до спонтанни събития, които не се обявяват дни предварително. Дали хорото също е неправилно използвано като метод за призоваване на българите в чужбина да се върнат у нас, оставяме на вас да прецените.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s