„У-вол-не-ни-еее“

Докато бюджетът, данъците и пенсиите чакат дебат – злобата на деня е има ли 121 глави в пленарна зала или няма

Корнелия Нинова в Пленарна зала

Снимка: © Webcafe.bg

Помните ли времето, в което законите в Народното събрание се приемаха в присъствието на 15 души в пленарна зала (като броим стенографките, квесторите и операторите на БНТ)? Помните ли онези депутати – непризнати герои на социалистическия труд – които щракаха по пултовете с картите на липсващите си колеги като тъкачки-многомашиннички, за да гласуват с „несимволично“ мнозинство?

Помните ли, че заради тях въведоха системата с пръстови отпечатъци – ход, който принуди Искра Фидосова да си купи комплект шарени маркери и да се преквалифицира в пътен регулировчик поради пълната дезориентацията на онези народни представители, които „не са оттук и са за малко“?

Помните ли как после Михаил Миков и ГЕРБ играеха на котка и мишка в пленарна зала само и само да има поне едно пленарно заседание без провал на кворума при кабинета „Орешарски“? Днес историята се повтаря първо като трагедия, после – като фарс.

От началото на политическия сезон Народното събрание го е ударило на уволнение. Най-напред Корнелия Нинова разпусна 3/4 от парламентарната си група, за да може БСП да плъзне „сред народа“, разбирай, да започне предизборната кампания отрано.

После се оказа, че ГЕРБ и „Патриотите“ просто не могат да вкарат 121 души в пленарна зала, дори за достоен повод като вота на недоверие срещу собственото им правителство. Кой е легнал тежко болен, кой е изчезнал в далечна командировка – аритметичното „мнозинство“ на мнозинството възлиза на средно общо 76 души (при регистрация в зала) от началото на септември досега.

Най-накрая, БСП и ДПС решиха да ударят по болното място и обявиха пълен бойкот на пленарните заседания заради скандалите около Валери Симеонов – „Всеки ден ще е така до оставката“. Вече 2 от последните 15 заседания се провалиха заради липсата на кворум, в други 4 случая се налагаше едночасова пауза за пре-пре-пре-преброяване, включително – прекъсване на болничния отпуск на пациент с патерици.

В момента, в който Народното събрание трябва да гласува държавния бюджет, новите данъци, парите за здравеопазване и пенсии – най-важната злоба на деня е има ли 121 глави в пленарна зала или няма.

Единственият начин да се санкционира тази инфантилна сцена е паричната глоба – друг вариант (изключване) просто няма. Оказва се обаче, че Правилникът на НС е написан така, че всъщност стимулира финансово „бунтовниците“, ако не просто не дойдат на работа, но и успеят да провалят кворума. Ето го парадоксът:

1) ако депутат липсва без уважителна причина от пленарно заседание, глобата му е една дневна надница, но

2) ако депутат липсва без уважителна причина от пленарно заседание и – между другото – въпросното заседание не се състои поради липса на кворум, глобата му е 2/3 от дневната му надница. На това му се казва „Да съчетаеш полезното с приятното“.

Хем не вършите нищо, хем ви плащат някой лев. Опитайте се да приложите този номер при частен работодател, ако ви стиска.

От опозицията са прави, че ГЕРБ и Патриотите са длъжни да се грижат за минималното присъствие в пленарната зала. В крайна сметка – ако дори това не е по силите на управляващата коалиция, то тя не е нито коалиция, нито управляваща.

Това, което БСП пропуска в голямата картина, е, че нейните камъни скоро ще паднат върху собствената й глава.

Единственото, което постига неприсъственият бойкот на опозицията, е да вдигне „цената“ на 12-те комплекта златни пръсти от групата на Веселин Марешки, и на независимите депутати Спас Панчев (екс-„БСП за България“) и Ангел Исаев (екс-ДПС).

Нищо повече. Иначе, на третата седмица вече би трябвало да е ясно, че Валери Симеонов няма да подаде оставка по молба на Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев, например.

На Корнелия Нинова също би трябвало да й е ясно, че всяко „опаковане“ на БСП в комплект с ДПС навява угнетяващи спомени от близкото минало, от които тя самата се опитва упорито да се освободи.

Вярно, има прецедент – преди година Бойко Борисов „подаде оставката“ на Димитър Главчев от ръководството на НС уж заради заплахата на БСП да не влезе в пленарна зала при посрещането на председателя на ЕП Антонио Таяни.

За разлика от ноември 2017 г. обаче сега няма чужденци, пред които да се „изложим“, няма европредседателство, а Борисов няма да си позволи да пусне повече кръв от ГЕРБ шест месеца преди избори.

Надиграването с трикове по устав досега не е спечелило симпатиите на нито един политически лидер. Не е спечелило нито една власт.

Тъкмо обратното. Резилът на Народното събрание е резил на всеки народен представител, заедно и поотделно. Не се учудвайте, ако агресивният безотговорен популизъм надделее в следващия парламент – „системните“ партии сами му освобождават мястото си.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s