Да чистиш кенефите на Запада

Николай Флоров

Най-обикновеният трик, който ченгетата от Държавна Сигурност и комунистите на Тодор Живковизма използваха, за да сплашат всеки с ужасния живот на Запад, беше: «Не се заблуждавай – там ще миеш кенефите!»
Те считаха, че за щастливата българска младеж, растяща под грижовното крило на партията, строяща светлото бъдеще на родината, да миеш кенефите ако избягаш на Запад е нещо почти
равно на ужас.
Днес хиляди българи (българи, турци и цигани) мият кенефите в много страни на Запад и никак не се оплакват. Кенефите на Запад са чисти и поддържани редовно с химикали и съответни прибори.
Кенефите в България обаче са огледало на страната, тоест смрадливи и отвратителни места за една от най-важните нужди на човека. Те не са обект с огромно хигиенно значение, а плашило.
Може би точно тези кенефи на комунизма са имали предвид комунистите и ченгетата на Тодор Живков, за да считат, че това ще сплаши всеки, който е имал грешни помисли да го възне.
Не се заблуждавайте обаче за техните собствени нужди – тайничко, тихичко и с долари те си набавяха душове, вани и тоалетни от същия този Запад. За тях те бяха достъпни.
Българският кенеф като особено релефен символ на българския комунизъм е едно нещо, но самото предупреждение «там ще миеш кенефите» е нещо много по-дълбокомислено. Това беше само един от примерите на комунистическото класово високомерие. Тия копелета дори и не усещаха, че колкото по-дълго продължаваше тяхната неоспорима власт, толкова повече растеше тяхното чувство за превъзходство. Да го наречем класов снобизъм, елитизъм или просто кастова система: ако не си комунист не можеш да имаш нормален кенеф; не можеш да имаш например кола по избор или дори и пишеща машина. «Не можеш» означаваше «нямаш право», понеже не си комунист, а друга, низша каста. Те никога не са го крили и вписваха сами себе си в «авангарда» на работническата класа. Ако се поровите в класовите изгъзици на Ленин или Маркс, ще го видите веднага.
Някой друг обаче е трябвало да чисти кенефите им. Така тая кенефна кастова система се приближи към края си, когато далновидната американска компания «Американ Стандард» заедно с българската «Видима» влязоха в общ бизнес в 1992 в Севлиево, който стана челен снабдител на санитарна керамика в България и Източна Европа.
Това обаче съвсем не значи, че кенефната кастова система на комунизма е свършила. Напротив, и днес тя представлява нещо като кенеф, на който някой е забравил да пусне водата.

Реклами

One thought on “Да чистиш кенефите на Запада

  1. И още малко спомени.През определени периоди обявяваха, така наречените „амнистиии“, след които в даден срок „невъзвращенците“ можеха да се завърнат, уж без последствия.Естествено, последствия имаше и бяха изключително примитивни, като забрана за пътуване в чужбина ( от която лицето доброволно се е прибрало), принуждаване към агитация за лошият живот на Запад, задължително започване на работа от най ниско ниво и др..Което накара много от тези хора, при първа възможност да изчезнат окончателно (до самосвалянето на каскетите)!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s