Русия иска слаба България и силна Сърбия

Руската активност в Македония и по повод на Македония никога не е била с друга насоченост, освен антибългарска. Когато русофилите говорят за техните руски братя, те категорично отказват да признаят простия факт, че антибългарската политика на Москва и Петербург винаги е произтичала от структурните, дългосрочни интереси на руската империя в различните й исторически превъплощения – слаба и проруска България, която да не представлява пречка за руската експанзия към проливите.

И същевременно – силна и проруска Сърбия, която да спира и изтласква Хабсбургското – европейското влияние от Балканите. Както преди столетия, така и сега.

През Студената война само едно от двете условия бе постигнато – слаба и проруска България. Тито изведе Югославия от руската орбита, и въпреки това позицията на Москва остана последователно антибългарска по македонския въпрос – въпреки сервилността на „братушките“ от БКП.

Днес антибългаризмът на Москва спрямо Македония има дълбоки основания – целта е да се спре настъплението на НАТО и ЕС на Балканите. Сърбия отново е ключовия партньор.

България отново е хленчещия помияр, който не иска да разбере, че хленчът и пораженческата позиция няма да го отърват от бой и унижение, идващи от Москва.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s