Двойното дъно на новогодишното “дано”

Новогодишните поздравления по света и у нас са като едновремешните уводни статии на “Правда”: всяка дума има значение, понякога и закодирано, което трябва да бъде изтълкувано. 

Но да оставим как е по света и да хвърлим бегъл поглед как е у нас и най-вече – кой напира да ни поздравява. 

Освен онези, които правят това по традиция и закон (но най-вече по стара социалистическа инерция), има и други мераклии да се изкажат новогодишно пред народа. За злополучната злоупотреба на избухналия в русофилски плам ген. Шивиков, вече писах.

Но и “генерал” Деси, както  някои наричат съпругата на президента Радев (с презумпцията, че е истинският генерал в семейството), също смята, че има какво да ни каже от високата си съпружеска трибуна. Не че е много оригинално да ни призовава към обединение и загърбване на различията…

Премиерът Борисов, както винаги, отговаря за успехите и ги изрежда новогодишно сякаш не го слушаме да се хвали цяла година с бюджетни постъпления и прочее финансови постижения. Щеше да е по-интересно да каже защо така спешно раздаде по-голямата част от излишъка преди края на годината.

Дали това не е сигнал за планирани от него предсрочни парламентарни избори, преди които си “купува” благоразположението на определени избиратели, а заедно с това и бърза да не остави евентуално в ръцете на врага пълна хазна, с която да се разпорежда?

Трудни въпроси на каквито Борисов не отговаря доброволно. В страната на п(р)оваленото свободно слово няма и много желаещи да му ги задават. 

В опит да замести медиите в ролята на критик отново се вживя президентът Радев. Неговата реч също вече сме я чували – на парче и в насипно състояние той системно алармира, че има опасност за демокрацията. Същата, която е отнела много на България, според началството на БСП Корнелия Нинова, без която Радев още щеше да си лети на любимите съветски самолети. 

Трябва да отдам дължимото на Сидеров за първенството в обръщенията за българска консумация в края на годината. Изпреварвайки всички останали политически ментори вождът на “Атака” дръпна реч в своята партийна телевизия “Алфа”. От нея най-после разбрахме каква е истината (му) за загадъчната (като за нас, но не и за него) поява на партия ГЕРБ. Цялата работа се свеждала до това ГЕРБ да спре възхода на “Атака”, просветли ни Сидеров навръх Светлите коледни празници. 

И все пак традицията си е традиция. В държавата, която от десетилетия настива васално, когато в Москва кихнат колониално, най-важното е какво ни казват кремълските гласове – пряко и косвено.

Съвсем директно към нас се обърна надзорникът на България по линия на КГБ генерал Решетников. Увери ни, че няма живот и бъдеще за нас, ако не обичаме (още повече) руската империя. Мислех си, че не е способен на по-голямо нахалство от онова, което досега ни демонстрираше, но се явно не съм бил прав да го подценявам. 

За десерт българите могат да погълнат най-вече поредната проява на човеколюбие и мъдрост по московски, която блика от речта на Путин. Той се похвали с нова ракета.

Нова година, нова ракета, ново оръжие за масово поразяване! Не е ли поразително хуманно да я изстреляш на върха на новогодишното си обръщение към възхитената от перспективата за причиняване на страшно унищожение и смърт в лагера на врага?

А  с какво друго да се похвали човекът? С постиженията на руската демокрация и икономика, която да е нараснала от 1,5 до 1,6 процента от световната икономика и със съответния ръст на жизнения стандарт на поданиците му поради тази причина?  

Признавам си, че в същото време не знам какво пожелават лидерите на истински богатите и успелите общества. Това е като да подаряваш на напълно задоволен човек нещо, което си мислиш, че той си няма. По-добре е да не се напъваш. Ето защо откъм богатия демократичен свят не долитат новини във връзка със новогодишни заклинания в пожелателен стил “дано да бъде…”. Не че всичко им е наред, но някак си не разчитат на клетвите и молитвите за благополучие. 

Дано да доживеем и тук да стане така. Позволявам си това “дано” . На друго може да не сме богати, но на пожелания не се скъпим. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s