Как гръмна сибирската газова тръба

men in black and red cade hats and military uniform

Николай Флоров

Нижат се последните години на Студената война. В 1982 съветското КГБ празнува успешната кражба  на особено важна за Съветския съюз западна технология: СССР иска да развива изключително богато газово находище и да прекара тръба през огромна сибирска територия, но му липсва технологията да управлява сложен комплекс от помпи, кранове, турбини и резервоари.

САЩ притежават всичко това, но американското правителство не е склонно да прави услуги на своя противник в Студената война и отказва да предостави  на СССР такава сделка.

Известни с факта, че никога не са позволявали закона да ограничава техните действия, хората от КГБ успяват да пробутат техен човек в канадска компания, който да открадне всичко нужно. КГБ обаче не знае, че в контролната автоматика на газовата тръба е имало нещо друго: малка компютърна кодова добавка, създадена специално за КГБ.

Случаят обаче започва по-рано. През юли 1981 г. по време на конференция в Отава френският президент Франсоа Митеран привиква американския президент Роналд Рейгън встрани и му предава крайно интересна информация, по-точно подробности за проникването на съветски шпиони в някои американски индустрии. Източникът на тези документи е някой си Владимир Ветров, 53-годишен инжинер и агент на КГБ, работещ за така наречения «Директорат Т», тоест отдела за придобиване на западни технологии. Към 1980 обаче Ветров губи илюзиите си за комунистическия идеал и започва да снабдява френските тайни служби с копия от документи на «Директорат Т». Французите дават на Ветров оперативното име «Сбогом».

Анализирайки документите, Централното разузнавателно управление на САЩ разбира, че в САЩ са внедрени голям брой кагебисти с цел да снабдяват СССР с най-напредналите американски научни постижения. Освен тях КГБ прилага какви ли не други методи само и само да се докопа до нещо. Например, при визита в заводите «Боинг» съветската делегация носи обувки със специално лепило, за да събира метални частици от пода. От документите на Ветров американците разбират също, че един от съветските космонавти на борда на съветско-американския космически проект е агент на КГБ.

Общо Ветров предал на французите около 4 000 документа, от които обикновено наивните американци останали с отворена уста. В сферата на интереси на КГБ са били преди всичко радари, компютри, машинни инструменти и полупроводници.

Ето тук за така наречените съветски «работници на тихия фронт»  започват редица събития, които отговарят на българската поговорка «Хитрата сврака – с двата крака»: вместо да изрита незабавно всички около двеста съветски къртици обратно в СССР, ЦРУ решава да използва талантите им в обратна посока. Така най-важната информация, която Ветров е предоставил, се оказва тази, която все още не била открадната.

Това е и повратната точка в цялата история: в синхрон с Държавния департамент и Федералното бюро за разследване, ЦРУ започва организирането на  голяма конспирация да предостави грешна информация на ченгетата от «Директорат Т». Неточна, но достатъчно убедителна информация за невидими самолетни проекти, машинни части, космически совалки и химикали са разпръснати на подходящи места в американските компании.

Научавайки за огромния интерес на КГБ към тръбната петролна технология, ЦРУ разролага подходяща въдица и в канадската компания, спомената по-горе. Само седмици след операцията (лятото на 1982) кодираната дезинформация влиза в действие: налягането в сибирската газова тръба се увеличава далеч над нормалния й капацитет. Заварки, помпи и кранове на някои места не издържат.

Един ден Американското командване за Северо-американска въздушна отбрана (НОРАД) наблюдава чрез спътниците си огромна експлозия в Сибир, сравнима само с ядрен взрив и последващия я пожар, опустошил цяла долина.

Събитието минава почти неотбелязано в българската преса на Тодор Живков. «Съветските другари» разбираемо започват да се съмняват за много още технологични придобивки от Запада и тяхното внедряване в СССР. Настъпва доста явен хаос, от който някои съветски жизнено важни промишлености просто са спрени от страх за големи провали.

Любопитното е, че все още никой не знае дали тази история изобщо е вярна: съветските Джеймс Бондовци просто излизат от случая като насрани и нямат никакъв интерес да раздуват нещата.

Американците от своя страна си траят – дали информацията е била истинска или не, си остава проблем за СССР. И наистина, КГБ излиза с версия, според която теч на газ е имало, но той е избухнал от искра на минаващ влак.

На следващата година САЩ и НАТО изритват всички руски разузнавачи, разкрити от Ветров и технологичния шпионаж на СССР замира напълно. Той (шпионажът) продължава и днес – Русия, както всяка друга икономика под държавен контрол, задушава каквато и да е творческа мисъл. Така имитацията или кражбата на информация става единствения изход, макар и само донякъде.

Конкретно за България на преден план изпъква бъзливото отношение на органите за национална сигурност, несмеещи дори да споменат имената на държавите провеждащи шпионска дейност, дори и при пълното съзнание за национална независимост, подкрепено от членство в НАТО и ЕС. По този начин по комунистическа инерция страната продължава да стои на колене пред една традиционно озъбена руска дезинформационна машина, функционираща и днес с напълно сталински методи.

През 2009 французите пишат книга за цялата афера – «L’affair Farewell» и дори правят филм, в който играе Емир Костурица.

Ветров ли? Той  е разстрелян през 1985 г,, най-вероятно с куршум в тила в подземията на Лубянка – има си хас!

 

Реклами

One thought on “Как гръмна сибирската газова тръба

  1. Голям брой български учени работиха в т.н. НТР- Научно-техническо разузнаване към Първи отдел на ДС. Ако сте имали колеги в института, където сте работили, които редовно и без проблеми можеха да посещават „научни“ конференции, да специализират дългосрочно в чужбина, почти 100% са работели в НТР. Откраднатите технологии, патенти и други научни постижения на Запада първо се представяха на руснаците и те решаваха кое къде да се развива. Ползата от това е била твърде съмнителна като знаем как се внедряваха новите неща при соца.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s