Евреин ли е Исус Христос?

Николай Флоров

По всички признаци – не е. Първо, казват че баща му е фригиец-легионер от римската армия. Второ – а това е по-важно – евреите никога не са го приели като свой. Ще попитате защо? Ами в ония елинистични векове, които ние днес считаме за детството на религията, идеята за човек с божествен произход е била толкова нелепа, колкото и девица да роди. За разлика от християнството, юдаизма и по-късно исляма не само отричат всякакво понятие за човек-бог, но изобщо не приемат образност с религиозни цели.

Объркването продължава няколко века, в които самите християни нямат единно мнение Исус човек ли е или човеко-бог. Двете течения са много често крайно враждебни едно към друго. Християнството получава известно признание на равен статут с останалите религии в Римската империя едва в 311 година, тоест цели три века след раждането на Исус.

От своя страна няколко римски императора съвсем не са склонни да приемат тази нова религия и жестоко преследват християните като агресивни и нетолерантни спрямо останалите религии в империята.

И до днес християнството не може да представи никакви исторически факти за съществуването на Исус Христос – човека-бог. И до днес юдеи и мюсюлмани си блъскат главите как е възможно за християните девица да роди Бог, чийто баща е… Свети Дух! От тук и въпроса това триединство еднобожие ли е или многобожие?

Исторически факти за съществуването на Исус Христос няма. Наложили са се само агитационно-пропагандните изстъпления на Свети Павел и Свети Петър в полза на Исус, но това е десетки години след неговата смърт.

Описанията на проповедите на Исус Христос от неговите ученици съвсем не са еднакви, а опозицията срещу тях е огромна. Наблюдавайки жестоките спорове на неговите последователи по религиозните събори, самият император Константин Велики е решил да допусне християните на равноправна основа с останалите религии в Империята просто като акт на политическо благоразумие. Това обаче довежда и до абсолютизиране на императорската власт и появата на така наречения «цезаро-папизъм». В духовният живот на Римската империя постепенно изчезва политеизма. Култът към Исус Христос става все по-агресивен, а реалността за неговото съществуване влиза постепенно в областта на легендите. Истината за неговия произход потъва в миналото и в приказките на неговите последователи. По начало учениците и последователите му показват всички признаци на космополитни жители на една империя с разнообразна етническа принадлежност, типична за хеленистичния период на Близкия изток.

На тоя фон юдаизмът е само враждебен опонент, капсулиран в своята богоизбрана уникалност. Нещо повече – Исус Христос показва напълно нетипична за юдеите и за елините толерантност към жените, което е абсолютен признак за друг произход. Представят го с многобройни взаимодействия с жени и дори една от тях го е учила как да се отнася към тях като с равни. Той не е трябвало да измисля идеите си – стоици и епикурейци вече отдавна са проповядвали равнопревие за жените.

Освен това на Балканите, в Мала Азия и Египет е била огромна традицията на култа към Великата Богиня-Майка, който християнството е било принудено да приеме и да включи в догмата си. Други виждат Орфей и заобикалящия го женски антураж като предтеча на християнството. Трети стигат до крайност и си обясняват идеите на Христос с евентуален хомосексуализъм. При всички случаи той и досега е злобно недолюбван от консервативния юдеизъм и исляма, където жената е поставена на възможно най-ниска степен.

 

2 thoughts on “Евреин ли е Исус Христос?

  1. Флоров, не знам защо и по какъв повод сте написали неграмотното повествувание тук. Вероятно поради идващият Великден. Добре би било преди да драскате по темата, да се ограмотите поне от Библията. Мислите ли, че последователите на Исус, дванайсетте апостоли биха тръгнали след един неевреин по това време? Нямате и хабер от епохата тогава. Освен това Христос поне в евангелията твърди и е убеден, че е наследник на Давидовия род и е Месията, предсказан от еврейските пророци.

    Харесвам

  2. май се е казвал – според някои източници – Радомир и е бил – според евреите – от братовчедско племе на Балканите…

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s