Видяхме една от най-големите мистерии

Cлучи ce нещо сензационно: видяхме невидимото. Учени показаха снимка на една от най-големите мистерии – черната дупка. И така де факто доказаха теорията на Айнщайн. Какво представляват черните дупки и как възникват?

Първата в света снимка на черна дупкаТова е първата в света снимка на черна дупка

„Оттук нататък историята на човечеството ще се дели на времето преди и след тази снимка“, заяви еврокомисарят за наука, изследвания и иновации Карлос Моедас, след като учените от международния изследователски проект Event Horizon Telescope (EHT) показаха, че действително са успели да заснемат черна дупка.

Това е нещо наистина сензационно. Единствено по рода си. Достойно за Нобелова награда. Защото черните дупки са точно такива, каквито ги описва името им – черни, тъмни, невидими. Те имат толкова огромна маса, че поглъщат всичко, което се приближи до тях. Нищо не може да напусне черната дупка, дори светлината. Гравитационното поле на черните дупки е невъобразимо силно.

Откъде знаем за съществуването на черни дупки?

За разлика от планетите и звездите, черните дупки нямат форма и повърхност. Те са по-скоро гигантски пространства, поглъщащи всичко, което се намира в тяхна близост. Черните дупки отклоняват светлината и звездите от техните орбити, притискат ги, смазват ги, придърпват всякаква материя и я поглъщат като водовъртеж в тъмната си бездна. Учените могат да измерят тези отклонения. И знаят, че става дума за гигантски обекти с неизмерима сила.

Как възникват черните дупки?

Черните дупки възникват по много различни начини. Например при звездни експлозии, наричани от учените Свръхнова. Черни дупки могат да възникнат и при сблъсъка и последвалото сливане на две звезди. Ако масата е особено голяма, тази нова звезда може да колабира и да се превърне в черна дупка. Освен това съществуват и т.нар. свръхмасивни черни дупки.

Те са най-големият вид черни дупки и тежат между стотици хиляди и милиарди слънчеви маси. Предполага се, че повечето галактики, в това число и Млечният път, имат в центъра си свръхмасивна черна дупка. Учените все още не знаят как точно са възникнали свръхмасивните черни дупки. Предположенията са, че се образуват в резултат от сливането на няколко черни дупки.

Илюстрация на черна дупкаБез тях Вселената щеше да е друга

Защо са толкова важни?

Без черните дупки нашата Вселена щеше да е навярно съвсем друга. Възможно е дори възникването на галактиките да се дължи именно на черните дупки.

Кои черни дупки са от значение за нас?

Две черни дупки са особено важни за нас. Именно тях наблюдават от 2017 насам учените от международния изследователски проект EHT. Едната се казва Sagittarus A – свръхмасивна черна дупка, която се намира в центъра на Млечния път.

Отдалечена е на 26 000 светлинни години от Земята и тежи над 4 милиона слънчеви маси. Другата наблюдавана черна дупка е свръхмасивната черна дупка в гигантската галактика М87 в съзвездието Дева. Отдалечена е на 55 милиона светлинни години от Земята и тежи 6,6 милиарда слънчеви маси. Именно тя се вижда на първата в историята снимка на черна дупка.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s