Как БНТ ловко прехвърли вината за Чернобилската катастрофа от СССР на Украйна

Не се сравнявам с (репресирания мъченик) Трифон Кунев, но заглавието на неговата знаменита рубрика в опозиционния вестник “Народно земеделско знаме” след 1944 г. “Ситни, дребни като камилчета” ме вдъхнови и аз да обърна внимание на една камилска дреболия по пътя на копривата, по който вървим.

Накратко, става дума за “шегите”, които ни се поднасят често от новинарите в нашите медии.

Попадайки във Великденско задръстване слушам в колата новина на радио “Европа”, според която аварията в японската централа край Фукушима се случила преди 5 години, т.е. през 2014 г. Всички знаят, че цунамито връхлетя японската ядрена централа на 11 март 2011 г., с изключение на водещата (дали има редактор на предаването, не знам, но се съмнявам, такива “излишъци  не си позволяват и т.н. големи медии).

Е, всеки греши. Авторът на тези редове не прави изключение, макар в случая да беше ясно, че “новината” за Фукушима е била преписана от някой сайт, отбелязал петата годишнина от експлозията през 2016 г. Т.е. не става дума за грешка на езика.

Но най-веселото в предаването предстоеше. Същият глас малко по-късно нарече Духовната семинария в София “духова”. И не трепна да се поправи. Като човек, който не изпитва удоволствие от чуждото (само)унижение, изключих радиото, вместо да се порадвам на предполагаеми нови тъжни смехории от страна на същия източник на (дез)информация. 

Същата вечер, обаче, решавайки да проследя новините на голямата работа БНТ, чувам поредното разминаване между водещ и репортер в названията. Водещият съобщава (правилно) за годишнината от катастрофата в Чернобилската АЕЦ край Припят, а репортерът припява във видеото, че става дума за Припет (прозвука като “на припек”, доста зловещо). Май дори раздутият щат на БНТ не предвижда редактори.

Дребна, но все така камилска подробност от същия пейзаж, характерен за новините на БНТ, е че там проявяват изключителна изобретателност в усилията да щадят по всякакъв начин руското реноме. Споменават Русия само с добро, но когато се срути жилищен блок заради взрив в остарялата газова инсталация, събитието се препраща към Магнитогорск, без да се споменава къде се намира той. Дали пък не е в Беларус или Украйна? Русофилският зрител, който по правило е невеж за българската история и едва ли е голям специалист по руска география, така ще спи по-спокойно с остатъчното убеждение, че  матушката му не причинила нещо лошо на своите чеда. http://news.bnt.bg/bg/a/chasten-sluchay-30-godini-v-uzhasa-na-zhilishchen-blok-s-ednometrov-naklon

За сметка на това от БНТ натъртват, че Припят е украински град. “Редактират” вече в днешно време истината, че Припят беше съветски град. Ако има начин това да налее още малко убеденост на зомбитата у нас, че мърлявите украинци, а не съветските престъпници, са извършили най-страшното престъпление с епицентър в Европа срещу човечеството след Втората световна война. 

Напомням, че Фукушима беше пометена от нечовешки гигантско природно бедствие, а съветският ядрен взрив, заразил половин Европа, включително и България, беше резултат от човешка грешка. Съветска според отговорностите на държавата, а не украинска по географски признак (без да търся етническия признак на произхода на конкретните виновници).

Ако трябваше така да се определят понятията, тогава не СССР, а Казахстан е бил космическа сила. Само че за успехите отговаряше Москва, а за Чернобил – вече е отговорна Украйна, според хитрото внушение на БНТ. Ситна, дребна подробност, но с размерите на камила, която вероломно разхождат във Вашия хол.

Иначе БНТ е сред най-гръмогласните защитници на аудиторията от фалшивите новини, но нейният керван си върви в крак с бремето, гърбица, която си носи и с която се хвали като приемник на “славната” история на телевизията у нас – точно както СССР, приемник на плюсовете, но мащеха за минусите от съветската епоха.

НА СНИМКАТА: На входа на Чернобил от съветско време има съветски сърп и чук, а не украинско знаме

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s