БСП и ВМРО с най-много агенти на ДС сред кандидатите за европарламента


Румен Гечев е в листата на БСП.
Румен Гечев е в листата на БСП.

БСП е регистрирала трима бивши агенти на Държавна сигурност като кандидати за евродепутати, а ВМРО – двама. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано на сайта на институцията.

Сред всички участници в предстоящите избори има общо седем бивши агенти, сред които един от партия „Воля“ и един – от „Коалиция за България“ (АБВ – б.р.).

Агентите сред кандидатите на БСП са бившият министър на икономиката в правителството на Жан Виденов Румен Гечев, както и Велизар Енчев и Емил Георгиев. Според социологически данни, публикувани до този момент, и тримата са на неизбираемо място.

БСП е единствената партия, която досега е вкарвала агент на бившите служби в Европейския парламент. Това е евродепутатът Евгени Кирилов.

Двамата агенти на бившата ДС в листата на ВМРО са ученият Христо Смоленов и писателят Александър Урумов, който отговаря за връзките с обществеността в Министерството на отбраната.

Изборите от 2019 г. са първите, в които броят на проверените от Комисията по досиетата лица (115) е по-малък от броя на кандидатите, които не подлежат на проверка (196), написа специализираният сайт desebg.com.

Това означава, че в тези избори за първи път има превес на кандидати, родени след 16 юли 1973 г., тъй като Комисията има право да проверява единствено хора, родени преди това.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s