Нови победи жънат (над България) на източно-западния фронт Румен Радев и Бойко Борисов

Статуквото в България, олицетворявано от единството и борбата на еднаквостите на върха на държавата, се опитва да убеди българската аудитория, че постига успехи на международния фронт. Единият се бори на Изток за похвала от неосведомената за истината публика в България, а другият набляга на “успехите” в отношенията със Запада.

Да видим (буквално) най-напред – заради хронологията –  как му се получи на Румен Радев преди малко повече от седмица да заслужи руския сарказъм на икономическия форум в Санкт Петербург.

Лично Путин му се подигра с кикот, когато водещата Сефико Шеварнадзе попита единствените двама представители на страни от ЕС и НАТО, словашкия премиер Петер Пелегрини и българския президент Румен Радев, дали (защо) не могат (все пак!) да гласуват срещу западните санкции против Русия. https://www.youtube.com/watch?v=0kBH63-AwpUВ руския водещ държавен телевизионен “Канал 1” излъчиха многозначителна комбинация от кадри с реакцията на словашкия гост без да озвучават оправданието му, но с ясна мимика на виновно усмихнато “наакано дете”.

Спестиха му думите насамоунижение, но акцентираха на гузната му усмивка (на снимката от екрана по-долу).

Screenshot-2019-06-15-at-10.29.18

Със звук и образ обаче нищо не беше простено на Румен Радев.

Най-напред го показаха как се суети и почесва, слушайки въпроса. След това го демонстрираха да ръкомаха в оправдателен режим на дървен английски, че лично той не гласува за санкциите защото в Европейския съвет България се представлява от премиера Борисов.

Горкият дори не е знаел, че преди да го оставят да пелтечи пред руската телевизионна аудитория глас зад кадър ще го обяви за страхливец. “Нито един от двамата европейски лидери не пожела да се пише за храбрец даже пред една жена като Сефико Шеварнадзе при положение, че само един глас в ЕС е достатъчен да блокира гласуването на санкциите”, назидателно анонсира гласът. 

Връх на този кратък, но изразителен карамбол от звук и (жалка) картинка беше продължителният близък план на Путин. Залива се от подигравателен смях при думите на Радев, който топи своя сънародник Борисов, за да се хареса на “братушките” си. 

А сега да се върнем към дейността на същия този Борисов, който също мърмори срещу споменатите санкции, но гласува за тях в Брюксел, като междувременно не спира да се хвали с  личните си постижения на полето на западните симпатии.

В рамките на няколко дни сме свидетели на следните “успехи”, за които определено отговаря изпълнителната власт, т.е. Борисов, който обича да отговаря само за успехите или поне за онова, което може да бъде интерпретирано като успех. 

Холандия за пореден път спря България  по пътя към Шенген като изразител на мненията в ЕС, че страната ни има проблем със съдебната система и корупцията. 

Словакия  (да, същата тази, чиито премиер правеше компания на Румен Радев на гости на изолирания от Запада Путин на 7 юни в Петербург)  беше предпочетена пред България за седалище на една от европейските агенции (по труда).

От европейската централа продължават да пристигат сигнали за основанията да бъде продължен мониторингът над България в областта на правосъдието. Това стана ясно от изявление на правосъдния министър Данаил Кирилов, че на есен ще си подаде оставката, ако наблюдението над неговия ресор от страна на ЕС отново не бъде снето. В Брюксел вероятно са “потресени” от тази заплаха, направо ще им посърне брюкселското зелето и ще разплетат брюкселските дантели.

Единствената класация, в която България се отблъсна от европейското дъно междувременно беше промяната във водещата позиция на нашата страна в ЕС по размера на държавните субсидии за партиите. Поне на първо четене в Народното събрание те бяха сведени до символичния 1 лев за получен глас. А дали това ще се окаже позитив или ще задълбочи още повече корупционната партийна лакомия, предстои да видим от развитието на този внезапен порив на управленския популизъм. 

Състезателите в надпреварата за източната-западната любов към България обаче “не се обясняват” (казано на казармен език). Единият си лети по зададения му от Кремъл коридор и никак не се обижда от руските подигравки, а другият обикаля обекти с джипа сякаш нищо особено не се се случва.

Разделения на труда в благородното социалистическо състезание, както се казваше в годините, когато са се обучили първо да козируват и след това евентуално да мислят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s