Румен Радев се издаде окончателно с каква конкретна задача е издигнат от руското задкулисие в България

Интервюто на главнокомандващия Румен Радев по БНТ, в което нападна фронтално превъоръжаването на българската авиация с американските Ф 16, остави впечатлението, че внушенията му този въпрос са главната му грижа. И я инжектира в нервната система на българското общество от позицията на безспорен авторитет, какъвто е в сравнение с всеки друг български управник (за всички времена).

Ще кажа нещо повече: нямам съмнение, че руското задкулисие, чието съществуване за повече достоверност той призна (за пръв път), го е избрало именно със задачата да се бори на този специфичен фронт. Нищо друго не е толкова важно за Кремъл в момента в българския контекст, колкото да се навреди на сделката със САЩ и ако може да се отмени замяната на съветските самолети в българската армия с американски. За честолюбивия Путин е кръвна обида най-пропитата с проруски сантименти държава да загуби статута си на последен европейски руски васал в областта на военновъздушните си сили. 

Всяка дума, изстреляна от Радев по зададената му мишена, отеква с оловната тежест на експертното мнение и попада право в сърцето на доверчивия зрител. Как да не му повярва, та нали самият той е не просто военен пилот, но беше доскоро шеф на този вид войски в България. От тази позиция демонстрира сега висш пилотаж в управлението на (про)руското нападение срещу американската алтернатива уж без това да има нещо общо с политиката.  

Този път отнасям към себе си пиперливия виц за тенекиджията, който не е поет и не може да се обясни на любимата в рими, нито пък е художник и не може да я нарисува, а може само да я из…а. Защото не съм пилот и не влизам в спиралата на експертния разговор за качествата на бойната авиация и сделката с американските изтребители Ф 16, но съм политически коментатор и мога само да я (из)коментирам от политическа гледна точка. 

Политиците у нас бягат от тази гледна точка от страх да не ги обявят за “американски слуги”, което в насилствено съветизираната и атакувана и днес хибридно от руските пропагандни оръжия България се смята за тежко провинение.

Ако премиерът Борисов беше наистина нещо като съперник на президент Радев в състезанието за политическите симпатии на българите, трябваше каже ясно: да, преговорите и договарянето с нашите американски съюзници е стратегически важен процес именно от политическа гледна точка. И не толкова заради едни пари, които ще бъдат платени на производителите, нито само заради съвместимостта на армиите ни в рамките на НАТО, а заради същата тази съвместимост в политиката ни с най-могъщата държава в света, наш съюзник и партньор. 

Само че Борисов не казва това. Пази дистанция заради страха му от Путин. Как му го е взел, те двамата (и някои руски офицери от съответните служби) си знаят. Макар че и зад океана вероятно знаят, но те също си траят по адрес на “своя кучи син” в България. Преценили са, че е за предпочитане да си общуват с него, отколкото да им се наложи сблъсък с някаква неизвестна алтернатива по подобие на Румен Радев, изваден пред строя от руското задкулисие в България. Както се казва, парен каша духа, че и киша също …

Ще го кажа в прав текст за всички, които се правят, че не разбират и бомбардират замяната на съветското ни военновъздушно наследство с американско бъдеще: от приемането ни в НАТО насам България изживява най-важния си тест за принадлежност към Запада.

За други страни, които са избрали самолетите на (иначе симпатичната) Швеция не се налага да доказват своята цивилизационна принадлежност. Но за проядената от руското влияние наша държава това е решаваща “подробност” за потвърждаване на спомената вече по-горе съвместимост с богатия свят, част който по документи сме. 

А Румен Радев…Румен Радев направо се издаде, че са му възложили да стреля точно по този елемент от българската политика. Заповедите на висшестоящия в казармената йерархия не се оспорват, а се изпълняват. Радев просто се доказва като дисциплиниран офицер спрямо командването, което го издигнало на поста и води битката му по зададените параметри. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s