Абонатът не отговаря

14 дни след изтичането на хакнатите бази данни Галя Димитрова проговори насила, причакана от репортер на bTV пред централния вход на агенцията. Проговори, за да стане ясно, че няма да се оттегли от поста си, докато не се „преодолее кризата“. Собственият й принос към процеса на преодоляване остана за въображението на зрителя.

галя димитрова - нап; владислав горанов - министър на финансите

Снимка: © Webcafe.bg

Не се е родил гражданинът, чиито житейски драми могат да надделеят над нуждите на данъчната администрация. Освен ако гражданинът случайно не работи като изпълнителен директор на НАП. Тогава всичко е допустимо.

В разгара на криза без прецедент за последните 10 години, ръководителят на националната данъчна служба Галя Димитрова взе трудното управленско решение да блесне с отсъствието си и да не прекъсне платения си годишен отпуск, независимо от батака.

Оказа се, че директорът на НАП има по-спешни персонални ангажименти някъде далеч от централата на „Дондуков“ 52. И така – в продължение на две седмици.

Единствената реакция от страна на Владислав Горанов беше да вдигне рамене и да намекне, че май липсата й не е съвсем непрежалима. Министерството на финансите имало доверие на данъчен No. 1 за „всичко друго освен за информационната сигурност“. Малшанс.

В нормалната среда подобна атестация би трябвало да се чете като официално предизвестие за уволнение – особено когато са компрометирани личните данни и данъчно-осигурителната тайна на 4+ милиона български граждани. Ситуацията в НАП обаче няма нищо общо с нормалността.

14 дни след изтичането на хакнатите бази данни Галя Димитрова проговори насила, причакана от репортер на bTV пред централния вход на агенцията. Проговори, за да стане ясно, че няма да се оттегли от поста си, докато не се „преодолее кризата“.

Собственият й принос към процеса на преодоляване остана за въображението на зрителя.

Оставки не бяха предложени, подадени, приети или дори поискани от нито един политически и административен отговорник за НАПLeaks. Никой не си направи труда да покаже, че осъзнава понятието „служба“ като дълг, чест, призвание и отговорност, а не като чиновническа заетост, безплатен паркинг и достъп до ведомствената столова.

Разбира се, никой не очаква, че директорът на НАП ще се прикове с пранги за бюрото, докато не изпълни всички задължения по длъжностната си характеристика.

Възнаграждението от 5000 лв. основна месечна заплата не е никаква гаранция за лоялност към обществения интерес – лоялността не се купува, а се проявява естествено по време на истински опасности.

Правото на годишен отпуск на директора на НАП обаче няма никакво отношение към факта, че под нейното ръководство институцията не е изградила адекватен екип, план и технически инструменти за управление на кризи в IT-сигурността.

Самата данъчна администрация призна, че външният пробив в информационните й системи е засечен още в края на юни 2019 г. Милионите пряко засегнати граждани обаче разбраха за тази атака едва когато беше твърде късно – на 15 юли файловете с имена, ЕГН, адреси, телефони, справки за доходи, данъчни задължения, здравни осигуровки и др. вече бяха изтекли навсякъде.

До този момент не става ясно какви мерки са предприети (ако изобщо са предприети) за проследяване на източника на атаката и за ограничаване на щетите още в момента на реализирането й. Не е ясно и по чие разпореждане НАП е решила да премълчи за допуснатата уязвимост. Ако мине номерът.

Не беше дадено обяснение защо Националната агенция за приходите е допуснала и серия от нарушения на изискванията за съхранение и защита на личните данни – при това цяла година след влизането в сила на GDPR.

Вината за това не е само на изпълнителния директор, но и на управителния съвет на Агенцията, в който влизат и финансовият министър, ръководителят на НЗОК и управителят на НОИ.

По-ясен пример за управленска несъстоятелност от случилото се в НАП през последния месец не може да има. Затова решението за удължаване на агонията буди живо недоумение.

За много хора „трудното решение“ на Галя Димитрова ще е първото и последно пряко впечатление за нея като човек, ръководил приходната администрация през последните 2 години. Независимо от хвалбите за преизпълнение на приходите в бюджета – въздействието от този институционален „подход“ и комуникационен „рефлекс“ ще остави незабравим спомен у данъкоплатеца. Скъп спомен – в лошия смисъл на думата.

Всеки е свободен да подреди сам приоритетите, нуждите и ценностите си. Понякога този избор наистина не е лесен. Понякога избор просто няма. Но за да има насрещно разбиране, отговорният подход изисква проява на честност, разбиране за грешките и признание за вина. Вместо това? Подигравка.

One thought on “Абонатът не отговаря

  1. Женицата много ясно като за идиоти обясни, че е наблюдавала процеса във всеки един момент от дистанция. Тъй като тя не е специалист по киберсигурност може ли другарката Диана да ни обясни с какво би помогнало нейното присъствие на място? Щеше да влезе в сървърите и да им почисти праха ли? Динче, не се заслепявайте от собствената си измислена значимост и не драскайте по всяка тема глупости.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s