Отиват си – едните завинаги, другите – за малко

На днешния ден – 31 юли – две неща споделят своя финален ден. „Шоуто на Слави“ приключва своите почти 19 години в ефира на бТВ, а 44-тото народно събрание – своята шеста пленарна сесия. И добрата, и лошата новина е, че за „Шоуто“ това е краят, а депутатите ще се върнат на 4 септември.

От тази гледна точка екипът на „Шоуто“ със сигурност е заслужил почивка повече от депутатите. От 27 ноември 2000 г. насам те са създали 4176 епизода. Депутатите пък са имали 78 заседания и 24 парламентарни контрола от януари насам.

Разбира се, сравнението е несправедливо. В първите години от общо 19 в ефир „Шоуто на Слави“ е сред най-гледаните предавания в българска телевизия, като достига 2-3 милиона души в пика около 2004-2005 г. Народното събрание продължава да е една от институциите с най-малко доверие, а на последните избори си направиха труда да гласуват за него 3,4 млн. души, от които една четвърт останаха непредставени в парламента.

„Шоуто на Слави“ започна като първото вечерно токшоу в България от своя тип и остана (почти) единственото. В първите години зрителите се радваха на звезди от шоу бизнеса от Холивуд до София, на политици, спортисти, актьори, музиканти, писатели. Забавни скечове, шеги и закачки между Слави и оркестъра „Ку-Ку бенд“ и балетът „Магаданс“ балансираха сериозните теми успешно.

После дойде ерата на риалити форматите в рамките на шоуто – първо тематични („Аз пея в Ку-ку бенд“, „Музикална кадемия Ку-ку бенд“, „Магаданс: Предизвикателството“), после – общодостъпни („Танцувай с мен“, „Кандидати за слава“, „Разсмей Слави“, „Нова звезда“ и др.). Но и те омръзнаха на зрителите.

След това настъпи периодът на засилена политическа и гражданска активност на шоуто. Макар такава винаги да е имало – Трифонов редовно споделяше политическите си позиции в ефир, през 2015 г. започна „истинската работа“ – организирането на референдум за промени в изборното законодателство.

Той съдържаше първоначално 6 въпроса, после бяха съкратени на три – за мажоритарно гласуване, за задължително гласуване и за намаляване на субсидията. И след серия от концерти и всекидневна кампания в ефира на бТВ бе почти успешен – едва 12 хил. гласа не достигнаха да стане задължителен.

През последната година от „Шоуто“ Трифонов продължи да настоява за исканията на референдума, но започна да коментира редовно политическите събития в държавата. Откри социалните мрежи и стана активен коментатор и във Facebook.

Шестата сесия на парламента започна така, както и завърши – със спорове за изтребители и скандали и раздели в групата на „Обединени патриоти“. Въпреки постоянния отпор на президента Румен Радев срещу сделката за F-16 тя стана факт, а неразбирателствата в малката коалиция имат развитие – ВМРО и НФСБ изхвърлиха Волен Сидеров и неговата „Атака“ от „патриотичното“ обединение. Въпреки че той продължава да крещи, че е създал и малката, и голямата коалиция.

За ГЕРБ тази парламентарна сесия бе повод за реорганизация. Разрази се имотният скандал „Апартаментгейт“, в който се оказаха замесени депутати, министри и други близки до властта лица и който в крайна сметка доведе до оставката на дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов и излизането му – поне засега – от активната политика и парламента. Това доведе и до персонални промени в парламентарната група на ГЕРБ. Първата партия обаче успя да изстиска успешно представяне на изборите за Европарламент преди това.

„Апартаментгейт“ беше един от поводите от БСП да си дадат „извънредна ваканция“ и да бойкотират работата на парламента. А Корнелия Нинова съумя да стисне столетницата още по-здраво. Сякаш никой не обърна внимание на временното напускане на парламента от страна на БСП и ГЕРБ успешно продължи да придвижва законопроектите си кога с помощта на официалните си партньори – „Обединени патриоти“, кога с „едно рамо“ от неофициалните – „Воля“, а понякога, особенопрез последните седмици, със съвсем неофициалните – ДПС.

Управляващите направиха традиционните промени – в Закона за съдебната власт, в Закона за концесиите, в Изборния кодекс. Назначиха нова Централна избирателна комисия, намалиха си партийните субсидии – за радост на Слави и „Шоуто“.

Проведоха частично машинно гласуване, после тръгнаха да го махат, за финал го оставиха до следващите редакции на изборните закони. И обещаха да има такива и догодина. Успяха да проведат десетки заседания за около 2 часа и половина, постигайки мечтата на българския работник – 8 часа работа, но не в денонощието, а седмично.

Днес е последното предаване на парламента и последното заседание на Слави Трифонов. Или обратното. Но ако „Шоуто“ има последен шанс да каже нещо на своите зрители, то депутатите ще получат още десетки в следващата парламентарна сесия. Дали техният сезон няма да приключи преждевременно – само бъдещето ще покаже.

Реклами

One thought on “Отиват си – едните завинаги, другите – за малко

  1. Една неточност: Шоуто на Слави не беше първото. Преди него беше шоуто на Тодор Колев, което беше много по-добро.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s