Малка Холандия срещу Путин

malaysiacrash08_2978618bНиколай Флоров

На 17 юли 2014 година над източна Украйна е свален с ракета самолет на малайзийските авиолинии с 298 души на борда, повечето холандски граждани. Отначало Путин се опитва да припише вината на Украйна, но номерът не минава. Путин явно действа по сталинския принцип НЯМА ЧОВЕК – НЯМА ПРОБЛЕМ.

И ето преди няколко дни научаваме, че г-н Александър Грушко, заместник министър на външните работи на Руската федерация, ще води преговори със ЗАКРИТ ХАРАКТЕР с холандците. С други думи, пет години след най-голямото престъпление в историята на авиацията, Путин клекна.

Полетът е междуконтинентален и самолетът лети на десет хиляди метра височина – обикновената височина за такива полети. Експлозията на ракетата разкъсва предната част на корпуса и самолетът започва да пада, разпадайки се на парчета. Падането продължава 60-70 секунди.

Проследете, читателю, на часовника тези 60-70 секунди, за да видите колко дълго е това. Едни от пътниците умират веднага, а други – секунди след разпадането на самолета. На земята те всички са трудно разпознаваема кайма.

Реакцията на Холандия е гняв – гняв срещу една евроазиатска страна като Русия с  пост-комунистическо правителство, еволюирало от КГБ-изъм към перверзен олигархизъм, претендираща за статут на велика сила.

Реакцията на холандците е изключително динамична. Те усърдно събират парчета и детайли и лека-полека възстановяват истината за събитието. Нещо повече – не след дълго с разузнавателни средства те се добират и до истинските виновници за това престъпление.

Холандия не си поплюва. Резилът е огромен и мизерен за Русия. Путин вероятно не е очаквал такава безкромпромисна реакция от една малка Холандия. 

Някой ще попита – как така такова студенокръвно сталинистче като Путин, неведнъж доказал качествата си на касапин, ще клекне пред една малка Холандия? 

Колко малка е Холандия? На пръв поглед това е нищожна страна, много по-малка и от България. Заобиколена е от жестоко море, срещу което воюва още от 12-ти век – холандците и до днес като къртици строят и укрепяват дигите си, а част от територията им е под морското ниво. Страната няма планини и гори, а за рибарите, които са вадели прехраната си от морето, и до днес важи поговорката «ДЪРВЕНИ КОРАБИ – ЖЕЛЕЗНИ МЪЖЕ».

Изглежда някой е обяснил на подполковника от КГБ Путин, че още в 17-ти век това е страната, чийто институционни реформи и бизнес практики довеждат до раждането на глобалните корпорации като изключителни социално-политически и икономически фактори в модерния свят. Холандия е примерът за възхода на британската Източно-Индийска компания. В Холандия се ражда официално първата в света борса с дялов капитал за всеки инвеститор и то в ранния период на индустриалната революция.

Историята на тази позитивно класическа капиталистическа страна е фантистична. С финансирането на географски  експедиции холандците правят своя несравним принос в картографията почти във всички части на света. В периода на класическия холандски капитализъм Източно-Индийската компания разполага с повече от 2,000 кораба, следвана от британската – завидна предприемчивост, оставила дълбок отпечатък по целия свят.

Към този холандски капитализъм се е насочил и известния руски цар-реформатор Петър Първи, чиято допотопна и отчайващо примитивна Русия – както и днес – се нуждае от радикални реформи, ако иска да претендира за част от цивилизована Европа. Петър Първи е чиракувал първо  (казват, тайно) в Холандия, за да изучи чудото на холандското корабостроене, очевидно с намерението да прави Русия морска страна.

Днес холандците са безкомпромисни съюзници в НАТО и ЕС и по всичко личи, че нямат никакви илюзии за тепигьозкия характер на путинската империя. По всичко изглежда, че този път Путин ще плати скъпа цена за едно гнусно престъпление, ако не за друго.

 

One thought on “Малка Холандия срещу Путин

  1. Холандия забавя, но не забравя – резилът дано помогне на опозицията на гнома. Любопитно, какви ще бъдат вътрешнодържавните обяснения в Раззия най-накрая „Хотели бьть лучше, получилась как всегда!“

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s