Пак за пакта между Хитлер и Сталин: как не се спогодиха за българската плячка, спечелена накрая от СССР

1) Provided that the German troops are immediately withdrawn from Finland. which, under the compact of 1939, belongs to the Soviet Union’s sphere of influence. At the same time the Soviet Union undertakes to ensure peaceful relations with Finland and to protect German economic interests in Finland (export of lumber and nickel).

“2) Provided that within the next few months the security of the Soviet Union in the Straits is assured by the conclusion of a mutual assistance pact between the Soviet Union and Bulgaria, which geographically is situated inside the security zone of the Black Sea boundaries of the Soviet Union, and by the establishment of a base for land and naval forces of the U.S.S.R. within range of the Bosporus and the Dardanelles by means of a long-term lease.

c) a fifth secret protocol between Germany, the Soviet Union, and Italy, recognizing that Bulgaria is geographically located inside the security zone of the Black Sea boundaries of the Soviet Union and that it is therefore a political necessity that a mutual assistance pact be concluded between the Soviet Union and Bulgaria, which in no way shall affect the internal regime of Bulgaria, her sovereignty or independence.”

http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/Germany/Hitler-Molotov%20Meetings.htm#SOVIET%20REPLY

През този август се навършват 80 години от сдружаването на нацистка Германия и болшевишка Русия, отприщило Втората световна война. Но пактът “Молотов-Рибентроп” между двете държави (наричан с имената на преговарящите министри с цел да се тушира ефектът от смайващия обрат в отношенията между Сталин и Хитлер за пред света), сключен в края на месеца, е само върха на айсберга. Следва серия от преговори между побратимите и размяна на лични писма между тях по въпроса за прякото включване на СССР на страната на Германия във войната.

В книгата “Течна дружба” съм споменавал за тайните контакти между СССР и Германия в периода 1939-1941 г. за подялба на сферите на влияние в света като предпоставка Съветският съюз да се включи в тристранния пакт и той да стане четиристранен. Особен интерес за любознателните българи, изпитващи поне малко забраненото тук свободолюбие като част от омертата за съветската окупация, представляват съветските условия, открояващи домогванията на Москва с идеята на практика да си присвои България. 

Българският плацдарм за осъществяване на вековните руски аспирации на юг към Проливите е бил толкова важен за Сталин (подобно на руските самодържци преди него) , че той поставя този въпрос на второ място по значение в своя отговор на германското предложение за военен съюз със СССР. В телеграма на германския посланик в Москва Шуленберг от 26 ноември 1940 г. се предава съветският отговор на предложението за присъединяване на СССР към тристранния пакт.

На първо място Сталин иска от Хитлер да изтегли войските си от Финландия и веднага след това по важност класира условието България да бъде включена също в съветската зона за влияние зона като база за настъпление към Босфора и Дарданелите – с лицемерната забележка, че това нямало да наруши българската независимост и “вътрешния режим” в де факто присъединената към Съветския съюз страна.

С други думи, диктаторът Сталин иска о диктатора Хитлер да му поднесе на тепсия нещо, който той не притежава нито като окупирана територия, нито като съюзна страна. Как ли би могла Москва да постигне тази цел без употребата на сила срещу държава, която през Първата световна  война оказва ефективна военна съпротива на руското нашествие в българските земи, нещо, което отмъстителният Сталин никога не забравя?

“Българският въпрос” става на практика една от причините за провала на секретните преговори между Москва и Берлин, чиято цел е двете империи да си разпределят света. Те не успяват да се спогодят за условията при които това да стане, включително (и на второ място по значение сред съветските искания) защото Берлин пожелава за себе си България като съюзник, вместо да я предостави на “милостта” на  Сталин.

А доколко “вътрешният режим” в България би се съхранил в обстановка на съветска доминация, превърнала се през септември 1944 г. в пряка окупация, всички знаем от развитието на реалните събития, когато СССР осъществява най-накрая вековната руска имперска мечта да придобие пълен контрол над българския плацдарм.

Този триумф на руските имперски интереси дефилира монументално над българската столица с писмено декларираната си в основата на Монумента на окупационната червена армия МОЧА лъжа за “освобождението” на България от страна на (несъществуващата като понятие към 1944 г.) съветска армия. Продължаващото престъпление, каквото е търпимостта към историческата истина тази подигравка, е заслуга на днешния “вътрешен режим” в България.

Негова услужливост към актуалните руски господари на постсъветското статукво се изразява в мерки по охрана  на тяхната окупационна светиня от българи, които солидарно с руските колониални господари нарича “вандали”. Този вътрешен режим продължава наложената от завоевателите ни традиция да върши мръсната работа на една външна държава с претенции да се разпорежда с България.

Българските колаборационисти с окупаторите ни на практика извършват “гавра с труп” като вардят самоотвержено надгробния паметник на съветския труп, вместо да го изпратят на гробището на комунистическия позор, преименувано своеволно в Музей на социалистическото изкуство от министър Вежди Рашидов, новия “възродител” в рамките на реабилитацията на “вътрешния режим” от времето на съветската окупация. 

Апропо, на бликащите от панагериците на Рашидов и компания ласкатели на Борисов преданост, лоялност и любов към техния бащица на времето му се казваше “култ към личността”. Явно днешните му продължители само са сменили обекта на своето обожание.

Ще се намери ли в условията на предизборната кампания за кмет на София ( Пловдив, Бургас, Варна и т.н.) кандидат на “вандалите”, който да оспори “правото” на съветската гавра с “признателния български народ” все така победоносно да изпитва готовността на преклонената ни главица да се навежда пред лъжата?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://www.dw.com/bg/меденият-месец-на-хитлер-и-сталин/a-17868002

https://www.168chasa.bg/article/6269579

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s