Можем ли все пак да привлечем Фолксваген?

Гледам президента Плевнелиев, който се опитва да повдигне духа за инвестицията на Фолксваген.

Mного ми се иска неговото мислене да е практика на всички корпорации – че в избора им на инвестиционна дестинация демокрацията, законността и човешките права са на челно място в списъка от критерии. И дано България успее.

Използвам все пак привилегията, че не съм политик и предпочитам експертното говорене, за да съм в мир със себе си.

Много хора бъркат икономическата система капитализъм с политическата система демокрация.  И двете обаче могат и са съществували исторически и съществуват едни без други.

Демокрацията в нейния съвременен вид се базира на ценности като върховенството на закона, разделението на властите, свободата на словото и т.н.

Капиталът обаче се движи от нормата на печалбата. Действително повечето съвременни корпорации прилагат политиките на социалната корпоративна отговорност, но то е в контекста на PR, добър имидж , добър „гражданин“ – и имат за цел именно устойчиво увеличение на печалбите.

В този контекст се съмнявам, че България е конкурентоспособна на Турция да осигури по- висока възвращаемост на германската инвестиция – по много причини, за което е нужно цяло изследване.

Изборът на България ще бъде политически – ако вредите от избора на Турция доведат до загуба на репутация, която да рефлектира върху всички продажби на Фолксваген, а не само на конкретната фабрика. Или друг collateral damage.

Ще ви дам пример – колко от нас наивно разчитаха на американската и шведската като собственост електронни медии, че ще наложат демокрацията у нас, т.е ще подкрепят едва ли не експлицитно демократичните принципи, политики и партии?

А се оказа, че бизнес моделът на масово гледане няма нищо общо с такива предположения.

Ако демократичните принципи бяха водещи какво щеше да бъде Китай днес?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s