Експлозия в Белене или руски кашмар какой-то

Николай Флоров

На 21 януари 1968 година на борда на гигантския стратегически бомбардировач В-52 става пожар, който екипажа не може да угаси. Самолетът лети с водородни бомби на борда. Минути след появата на пламъците осветлението в самолета угасва и капитанът заповядва моментално катапултиране.

Това става близо до американската база в Туле, Гренландия. Сирените на базата звучат като за атомна тревога. Самолетът пада и избухва в огромни оранжеви пламъци. Всички на земята знаят какво значи това – така горят водородни бомби, известни от инструкционните филми.

Новината за това събитие веднага обхожда света и протестите на закъсняват. Особено зла и креслива е съветската пропагандна машина. 

Американското правителство се задейства веднага – 1,400 специалисти по атомни кризи са прехвърлени със самолети в Туле. Започва огромно чистене в тъмния северен сезон на района при температура 35 градуса под нулата. От базата излизат 67 огромни контейнера, натоварени с 30,000 галона (един галон е равен на 4 литра) радиоактивен сняг и лед и три контейнера с предполагаемо заразено облекло. Отделно 217 контейнера с останките на бомбардировача са пренесени и заровени в САЩ в така нареченото «атомно гробище».

Да си вдигнат ръката онези българи, които вярват, че путинска Русия може да организира спасителна и прочиствателна операция с размера на тази, която се случи преди дни.

А сега да попитаме колко българите вярват, че българското правителство е подготвено да се справи с една катастрофа в Белене с мащаба  на Чернобил? Доколко цялата изсилена мечта за атомна електростанция пасва в живота на една страна като България и доколко такава мечта е плод на продължаващото политическо малодушие пред предишните й господари от съветска Русия. Изобщо имат ли въображение сегашните властници, много от които са бивши комунистически слуги,  за размерите на една атомна катастрофа, способна да унищожи стотици хиляди хора?

Политическият цинизъм на пост-комунистическия българин едва ли може да помогне срещу приближаващото се зло или срещу безотчетността и двуличието на тези, които го управляват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s