кафенето

Новини и не само

„Росатом“ създава оръжия срещу нас, а кабинетът я кани да прави атомна централа

"Росатом" не трябва да се допуска до процедурата за строеж на АЕЦ "Белене"

© Анелия Николова

„Росатом“ не трябва да се допуска до процедурата за строеж на АЕЦ „Белене“

Георги Касчиев е атомен физик, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, работил в Института за изследване на риска към Виенския университет, научен ръководител за пуска на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, По повод 29 август – Международния ден за действия срещу извършването на ядрени опити, той коментира по БНР действията на правителството за бъдещата АЕЦ „Белене“ и хранилището за ядрени отпадъци.

Безпокои ме отношението на правителството и парламента към ядрените въпроси. Отива се към създаване на атомна централа, чиито собственици ще бъдат чужди компании, чужди държави преимуществено, без страната ни да е готова за такова нещо.

При нас гаранцията за ядрена щета е възможно най-ниската в Европа, и никакви намерения нямат тя да се повиши. Тя сега е само 100 млн. лв., докато в Западна Европа например е 1,5 млрд. евро, тоест около 3 млрд. лв. Значи ако стане в бъдеще някоя авария там и щетите излязат на 1.1 млрд. лв.,

100 млн. лв. ще платят собствениците, всичко останало ще плащаме ние.

Също не е уреден въпросът за събиране на вноски за изграждане на крайно хранилище, геоложко – за погребване на високоактивните отпадъци. Не е уреден добре въпросът как да се третира обработеното гориво. При сегашните управляващи Стратегията за управление на горивото не се изпълнява, въпреки че е приета от Министерския съвет и вече пета година под ръководството на сегашния министър Теменужка Петкова, вместо да се изпратят минимум 250 т гориво за преработка, са изпратени само 27.5 т.

Тези неща за съжаление смятам, че ще бъдат използвани много ефективно от компаниите на Русия и на Китай и те ще си извоюват такива привилегии в бъдеще, ако се стигне до строеж на централата, които после ще легнат на гърба на следващите поколения. Тук става дума за милиарди евро.

Друго, което ме притеснява, е участието на „Росатом“.

Нашите управляващи имат едно лакейско, угодническо поведение пред тази компания, като че ли те са царете, разбирате ли, в тази област. А трябва да сме наясно, че „Росатом“ обединява всички дейности в Русия по мирния и военния атом, в частност разработват оръжия, които са като ракетата „Буревестник“ и ядрения реактор, който трябва да й бъде двигател – руските критици го наричат „летящия Чернобил“.

Та тези създатели на „летящия Чернобил“ го създават за какво? За да унищожат и изпепелят своите врагове, на първо място – страните от НАТО. Те създават оръжия срещу нас, ние ги каним тук да правят атомна централа. И като гледате тяхното отношение дори към собствените им граждани – как изобщо не ги интересуват безопасността и опазването на живота и здравето на техните граждани, как крият от тях информация за това какво е станало край Северодвинск, какви са радиационните последствия за околната среда, за хората – само си представете с каква отговорност и как ще пристъпят към изпълнение на строителството на АЕЦ „Белене“.

Още повече – правят се изявления, високомерни, как давали последен шанс на България за „Белене“. Ама това е такава наглост! И това угодничество за мен е нещо като национално предателство.

Моето мнение е, че след този инцидент в „Ненокса“ (полигонът, където беше взривът – бел. ред.) руската компания не трябва да се допуска до участие в процедурата за АЕЦ „Белене“.

Създаването на ядреното хранилище е един от големите провали на българските власти,

защото съгласно стратегията от 2004 г. първият му етап за 50 хиляди куб.м трябваше да бъде готов още през 2016 г. А вече сме 2019 г. Финансирането е спряно от Европейската банка за възстановяване и развитие, която управлява средствата от международния фонд „Козлодуй“. Спряно е, защото има много мощни протести от румънска страна, от тази област са събрани десетки хиляди подписи, вървят някакви преговори с банката и изглежда, че има груби грешки при проектирането на това хранилище, тъй като, когато са го изкопали до долната кота, там е излязла подпочвена вода.

Излизат много нелицеприятни факти… Но то е предназначено така или иначе само за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци, тук изобщо не може да става дума за отработеното гориво. То е най-радиоактивното нещо, което въобще е създадено.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: