Защо българи не обичат Русия

4b8709cd190c0aefb46e43b3dff2ee73Николай Флоров

Какво каза една коментаторка на своя колежка от CNN: «Летяхме със самолета от Виетнам към Америка след срещата на Ким и Тръмп. Полетът ни минаваше на север през Китай, а след това през Сибир. Не можеш да си представиш сибирския безкрай и в него нищо, ама буквално нищо!»

Това е Сибир, но защо другата, европеизираната Русия,  не привлича българите с нищо?

Въпросът по-скоро е неправилен и трябва да бъде: защо никой не емигрира в Русия?

За българите Русия е бедна, чужда и негостоприемна страна и само лицемерието предпазва българските комунисти от признание на тая истина.

Климатът на Русия изобщо не пасва със средиземноморската природа на българите – зимите са жестоки и дълги.

Животът в Русия е мъчителен и труден във всяко отношение. Икономически тя никога не е била развита страна и досега няма развита инфраструктура. Пътищата са лоши, жилищата са примитивни, а система за поддръжка на живота, с изключение на няколко големи градове, не съществува. Надеждата в такава страна за просперитет са равни на нула.

Животът на българите в България е оформен в живописна природа с планински характер, с богати традиции и оригинална история, докато Русия представлява една скучна, убийствено равна и гола, брулена от ветровете земя, оказала тежък печат върху психиката на населението й.

Въпреки турското владичество, нито българите, нито който и да е друг балкански народ не са загубили своето чувство за индивидуалност и личностна стойност. Отделно е факта, че никога никой за цялата история на българите не е посягал да им отнеме собствеността. Собствеността върху земята на Балканите (както и в Турция) е наследена от законите на Източната Римска империя (Византия).

Руснаците, от друга страна, са изградени като нация върху стадност и подчинение, и то до ден днешен, чрез въведения немски феодализъм, продължен от комунизма. До този момент в историята си България никога не е била феодална държава.

Интегрирането на Русия към европейските ценности и стандарт на живот, както и целия й морален образ, преминават под тежкото влияние на средновековна царщина, заместена от жестока комунистическа диктатура и омаяно от православен тамян население.

В Русия емигрират (по-точно мигрират, тоест временно) само хора от предишните ислямски съветски републики поради своите традиционно по-развити търговски умения, чувство за свободна инициатива и много по-голяма работливост от руснаците. Селското стопанство е примитивно и напълно зависимо от външни инвестиции и вносна търговия.

Провалът на Съветския съюз да създаде жизнена обществено-икономическа система извади на преден план у днешните руснаци традиционния комплекс за малоценност, а от тук и – като за компенсация – гнусни прояви на расизъм и най-примитивен национализъм.

Човешките права, както и свободната търговска инициатива, в Русия винаги са били опасни концепции и са държани под ботуша на централизирана администрация и диктаторски контрол, включително и днес. Нейният вечен страх от обществена свобода я прави несъвместима с живота на европейския континент.

Традиционната й мания за величие я превръщат във фактор, особено склонен към агресивност в световната политика, обвинявайки другите за своята изостаналост, а самите руснаци в арогантни неграмотници с чувство за превъзходство.

С други думи, Русия е един гигант на пясъчни крака, който няма какво да предложи на света, освен природните си ресурси и оръжията си.

 

One thought on “Защо българи не обичат Русия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s