кафенето

Новини и не само

Русофили против русофили

Сувенири на събора на русофилите край язовир "Копринка", 2017 г.

© Николай Дойчинов

Сувенири на събора на русофилите край язовир „Копринка“, 2017 г.

В поредицата „Политреплика“ от Деян Кюранов:

Това лято стигнах до формулировката „В България слабите дават на силните да грабят, защото силните дават на слабите да крадат“. Използвах я, за да обясня на хора от чужбина същината на нашия актуален обществен договор. Не съм я публикувал у нас, защото у нас това е баналност, всеки го знае. Знаем го и нямаме нужда от политологически, социологически или антропологически доказателства.

Но тази баналност ми помага днес да си обясня поредната правителствена манипулация. (Като гражданин я окачествявам и като мерзост – но това мога да го изразя на улицата, тук ще съм предимно аналитичен.) Имам предвид, разбира се, предизборното активно мероприятие на ГЕРБ против русофилите.

Точно както интуитивно знаем, че именно такъв е днешният обществен договор – така интуитивно знаем, че това е именно активно мероприятие, а не патриотично ловене на шпиони. Тук е форум, не съдебна зала – няма да доказвам очевидното, още повече че в съдебните зали властват Цацаров и тути кванти. Но си зададох един въпрос.

Не само интуитивно ясно – а в случая многократно доказано със социологически проучвания и антропологически изследвания е, че мнозинството от хората в България симпатизират на Русия. Организацийки като набеденото движение „Русофили“ отдавна убеждават Путиновия режим, че могат да изманипулират, канализират и превърнат такива симпатии в политически процес, който по мирен път да обърне България от Запад към Изток. Все не им се получава. Москва обаче все ги подкрепя, по схемата „ако се подкваси“. Може дори този относително дребен ресурс да е изкушил някои лакомници от ГЕРБ.

Отдавна има и обяснение защо това преобръщане не става: келепирджилък. Повечето българи, както симпатизират на Русия и ругаят Брюксел и Вашингтон (не че няма защо), така и са си направили сметката, че келепирът е на Запад. И си гласуват за ГЕРБ. Колкото и да приказват, че „нямало държава“ (имат пред вид неграблива и некрадлива държава – а само те да грабят и крадат) – гласуват заради прозападната гербова ориентация.

Така че аз първоначално бях изненадан от акцията: добре, ГЕРБ се цели в електората вдясно, разчитайки на расистка русофобия. Вероятно са прави: и вдясно, а и навсякъде неприеменето на Русия в масовия случай се основава на пещерна русофобия, а не на просветено политическо отричане на диктатурата на Путин. Но нима няма сами да отцепят част от собствения си електорат – зер той е русофилски настроен, нали спада към мнозинството в България, състоящо се от симпатизанти на Русия?

Е, с помощта на горната схема си отговорих: не, няма. Защото тук имаме „аналогичен случай“. Както мнозинството българи симпатизират на Русия, но заради келепир гласуват „за Европа“, така и мнозинството русофили в ГЕРБ ще си глътнат русофилството и пак ще си гласуват за ГЕРБ заради келепира.

Това обаче за мен е небанален момент: очевидно за ГЕРБ вече масово не се гласува по случайни фактори – кой какво ми казал, колко симпатичен бил Бойко и под. – прогербаджиите вече твърдо знаят, че ГЕРБ разпределя вътрешния келепир и че този келепир не е малък.

Така че можем да конкретизираме формулата на нашия електорален обществен договор, както очевидно го разбира мнозинството, гласуващо за ГЕРБ: „И на тези избори да станем от ГЕРБ, ГЕРБ пак да стане Държавата – и държавата да граби и краде заради нас – и да ни дава от награбеното и накраденото.“ Ще ни го дава – официално или не! Може и ние сами да се довземем – нали ние сме държавата, нали така беше демократичният лозунг!

На някои от нас – познато от „реалния социализъм“. Но и тогава онези, които не бяха съгласни с такова общество, бяха малцина. А мнозинството и досега плаче за хубавото време на Бай Тошо. Нищо, както е тръгнало, то ще дойде пак. А беззаконието – днес против фили, утре против фоби – и при Тошо не ни стряскаше, камо ли днес.

Важни са филиите, не филите!
Спете спокойно, деца.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: