Мнения Daily – БНТ даде думата на злодеите

И още: Вместо върховенство на закона, настъпва върховенство на улицата; С влизането в ЕС и НАТО фасадата на Македония ще започне да се рони

Никола Филчев

Никола Филчев

С поканата на Никола Филчев държавната телевизия „спря“ за 28 минути.

„Плод и зеленчук…“

БНТ даде думата на злодеите

От коментар на Спас Спасов за „Дневник“

Злодействата често стават видими внезапно и твърде късно – едва когато вероломно са съживили миналото. Когато са подменили с него настоящето, за да лишат от смисъл всяко усилие за движение напред. Това направи в неделя Българската национална телевизия с интервюто на бившия главен прокурор Никола Филчев.

„Авторитетен университетски преподавател, бивш главен прокурор… Никола Филчев. Да, това е Никола Филчев“. Така Георги Любенов, водещ на предаването „Денят започва“, представи госта си, който през последните няколко седмици два пъти се изявява пред сайта „Блиц“. Сега, за да продължи атаката си – получи национален ефир.

Филчев бе поканен по-малко от месец, след като прокурорът от Върховната касационна прокуратура Васил Миков бе намерен мъртъв в апартамента си в софийския кв. „Младост“. Версията, която прокуратурата разпространи почти мигновено, беше, че Миков се е самопрострелял със законно притежаваното си оръжие.

Един от малкото прокурори, събрали куража да се опълчат на Филчев, който управляваше държавното обвинение от 1999 до 2006 г.

Другите, които се осмелиха бяха прокурорът от Върховна административна прокуратура Николай Колев, застрелян пред дома си през 2002 г. и Николай Джамбов, самоубил се в кабинета си през 2000 г. За Джамбов Филчев поръча венец с надпис: „От прокуратурата на Република България“ и според свидетелства на прокурори цензурирал надгробното слово.

През април 2000 г. пред кантората на съпругата на Васил Миков – Анета, по това време нотариус в Добрич, беше хвърлена бутилка със запалителна течност. Може и да е само съвпадение, но това се случи часове преди самоубийството на Николай Джамбов. Само месец по-късно пред кантората на Анета Микова избухна и взрив.

През 2010 г. съпругата на застреляния Николай Колев, каза в интервю за Би Ти Ви, че Филчев е поръчал на съпруга ѝ убийството на Васил Миков. А приживе самият Колев обяви, че е получил поръчка – да подпали колата на Момчил Милев – журналист от „Капитал“, който по това време отразяваше работата на правораздавателната система.

По тези казуси въпроси към Филчев – нямаше.

„Здравейте, професоре! Добро утро!“ – така започна разговора на Георги Любенов. А после услужливо му подаде една по една очевидно предварително уговорените опорни точки на интервюто.

Нямаше кой да припомни на зрителите нито за бума на поръчковите убийства по времето, когато Филчев беше главен прокурор, нито, че тогава изживяха звездните си мигове „герои“ като Таки, Братя Галеви, Маргините. Всички те потънаха в неизвестност по времето на Борис Велчев, а с мандата на Сотир Цацаров дойде време за завръщане. Обвиненията срещу тях за поръчкови убийства, пране на пари и търговия с наркотици бяха прекратени с един и същи мотив – „липса на доказателства“.

„Добро утро, професоре!“ – в неделя темата беше друга. За това Георги Любенов не умря от срам, че участва в спектакъла на човека, който през 2006 г., докато беше покрит в българското посолство в Казахстан, напсува по телефона журналист от БТА. В записа на разговора, излъчен от националното радио се чу ето, това: „Ти разбираш ли к’во ти говоря, или си с ограничени възможности. И повече, л**но мръсно, не ми звъни, щото ще ти е** п****** майчина“.

С поканата на Никола Филчев в неделя сутрин БНТ „спря“ за 28 минути. И отвори мястото за времето на злодеите.

–––-

Не остана много, за да догоним режимите на Орбан и Качински.

Линч

Вместо върховенство на закона, настъпва върховенство на улицата

От коментар на Веселин Желев в неговия блог

Вицепремиерът и министър на отбраната заплашва да напусне правителството, т.е. да го събори, ако България подкрепи начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. За което българското правителство досега полага големи усилия. Поне на думи.

Мнения Daily - БНТ даде думата на злодеите

Фотограф: Георги Кожухаров

По-рано партията, на която лидер е министърът, иска главният прокурор да забрани Българския хелзинкси комитет, защото комитетът изпълнява предназначението, за което е създаден – да пази правата на индивида от държавата.

А още по-рано иска пак от главния прокурор да атакува решение Софийския апелативен съд, с което партията не е съгласна. Неин евродепутат иска уволнение на съдията взел решението. В политическото пространство се оформя спонтанна голяма коалиция против Софийския апелативен съд, неговия председател и двама негови колеги. Провеждат се улични протести. Засегнат от акт на тримата съдии ги нарича в ефир „мръсни души“, „лош материал“, в зле завоалирана заплаха твърди, че би било трудно за споменатия съдия да мине пешком по централни софийски улици.

Накратко, вместо върховенство на закона, настъпва върховенство на улицата, част от магистратурата взема нейната страна. Същото прави почти цялата политическа класа – сезонът е предизборен.

Пак вицепремиерът и министър на отбраната, говори за възстановяване на смъртното наказание. Знаел, че ако членуваш в ЕС, това е невъзможно, но все пак му се искало.

Не остана много, което Виктор Орбан и Ярослав Качински да са направили в Унгария и в Полша и ние да не сме го направили в България. За да ги догоним изцяло остават няколко точки:

– властта да забрани някой университет заради непатриотичната му роля. Например Американския университет в Благоевград;

– парламентът да приеме закон, който направо да забранява или да налага на практика забраняващи условия на финансирани от чужбина неправителствени организации (без „Русофили“), защото Русия не е чужбина;

– да дадем най-сетне на „Росатом“ да построи този АЕЦ-Белене, пък сетне ще видим;

– ако някой от руските потоци също стигне до нас (откъдето и да е) още по-добре;

– да приемем закон, с който изпълнителната власт да одобрява съдийските назначения и да пенсионира тези магистрати които: (а) не слушат и/или (б) са завършили истински университет (като Софийския например);

– да забраним абортите, като само за ромките те станат задължителни.

––––

В известен смисъл корупционните схеми в Скопие са основа за вътрешната стабилност.

Маскарад

С влизането в ЕС и НАТО фасадата на Македония ще започне да се рони

От анализ на политолога Димитър Бечев за „Свободна Европа“

Обикновено сме свикнали да говорим за миналото на съседна Северна Македония, но идните няколко седмици ще имаме повод най-накрая и да поговорим и за бъдещето.

Мнения Daily - БНТ даде думата на злодеите

Фотограф: Ognen Teofilovski

На 17-18 октомври лидерите на ЕС ще вземат решение за начало на преговори за присъединяване с балканската страна. Това, че решението вероятно ще е положително, стана ясно от сигнала, подаден от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който от Скопие призова ЕС да отвори врати.

Междувременно Зоран Заев получи зелена светлина от партиите от управляващата коалиция в Германия, където беше на официално посещение на 25 септември. От трибуната на Общото събрание на ООН в подкрепа на преговорите се изказаха гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президентът Румен Радев. Докато беше в опозиция, Мицотакис се противеше на Преспанския договор, с който се уреди гръцко-македонският спор около името. Спечелвайки властта, той съвсем очаквано зае различна позиция.

Единствената неизвестна е как ще постъпи Франция, която се очертава като основен противник на разширяването на Евросъюза. Не е изключено Еманюел Макрон да „пусне“ Северна Македония, но да каже „Non“ на Албания, където реформите на съдебната система не са дали резултат. И така да убие с един куршум два заека, образно казано: да демонстрира едновременно конструктивност и твърдост, що се отнася до върховенството на правото.

Да оставим обаче политическите сметки настрана. Моментът е преломен.

Към днешна дата нашата съседка е на прага на Атлантическия пакт. През юли Комисията по външни отношения на Сената на САЩ одобри присъединителния протокол, подписан в началото на годината. Ратификацията от американска страна е чисто процедурен въпрос. Същото важи за останалите членове на НАТО, чиито законодателни органи още не са гласували. В края на 2019 г. Заев и външният министър Никола Димитров ще могат да се похвалят както с приема в НАТО, така и с преговорите с ЕС.

Разбира се, няма какво да се лъжем. Опитът на България, а и, както се оказа, на други страни от Източна Европа, показа, че подобни промени може да се окажат в голямата си част фасадни и козметични. В момента, в който влязохме в ЕС, фасадата започна да се рони – както стана с мазилката на някои псевдонеокласически сгради в центъра на Скопие, издигнати по времето на Груевски.

Една от поуките от разширяването на Евросъюза е, че без вътрешнополитически ангажимент за същностни реформи и обществен натиск отдолу, „екшън плановете“ за борба с корупцията и налагането на законност и отчетност се оказват празни заклинания.

В Северна Македония до болка познатият ни феномен на „овладяната държава“ има дълга и славна история. В известен смисъл корупционните схеми са и основа за вътрешната стабилност, тъй като позволяват на македонските и албанските политици да си сътрудничат в споделянето на властта и разпределението на порциите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s