С “необяснимата” оставка на социалния министър Бисер Петков премиерът Борисов гори бушон преди изобличителен филм на БиБиСи

Много тъжна емблема на преобличането на “промените” в България без това да води до истинска промяна представи отново британската телевизия БиБиСи. 

Журналистката Кейт Блюуит (на снимката по-горе), която силно възмути преди повече от 11 години президента Георги Първанов с филма си за изоставени деца в русенското село в държавното сиропиталище в Могилино, сега показва в продължение на филма си “Bulgaria’s Abandoned Children Revisited“, че същите децата са само формално преместени в нови обиталища, но проблемите с тяхното отглеждане от държавата остават на практика непроменени: затваряне ( вкл. в клетки), ужасяваща липса на хигиена, обекти на агресия и обиди. 

 

Първият филм за децата от Могилино на публицистката,  межуднародно признат специалист в документалистиката в защита на правата на децата в неравностойно положение, е бил сниман 9 месеца в България през 2007 г.

Това беше годината, когато страната ни беше приета в Европейския съюз. Показан беше на публиката през 2008 г. и разгневи президента Георги Първанов. Той нарече филма на Би Би Си “щрих от антибългарската пропаганда”. Рекцията му беше грозна, глупава и бумерангова.

Трябваха му месеци, за да се опита да ревизира оценката си с демонстрация на нещо като лична съпричастност. За целта му организираха посещение в дома за деца с умствеми увреждания в същото това Могилино, където да покаже съпричастност и да обяви, че била настъпила промяна междувременно. 

И как я показа тази (собствена) промяна? Като се снима с деца с увреждания и използва своите пропагандни патерици. Вестник “ 24 часа” разпространи на 15 септември 2008 г. собствения му лик в ролята на загрижен за нещастните деца политик. Илиюстрира тази президентска поза с цели три негови снимки (само една от които беше във връзка с темата).

IMG_1516-e1568803086489Не знам дали излъченото вече на 15 октомври тази тази години от Би Би Си продължение на онзи потресаващ филм на британската журналистка, дошла отново да провери какво се случва след големия скандал, потресъл през 2008 г. британците и Европейската комисия в Брюксел, има отношение към внезапно поисканата и получена оставка на социалния министър Бисер Петков. Но няма да е много изненадващо, ако “необсянимата”оставка, озадачила мнозина коментатори тази седмица, се окаже, свързана с навечерието на излъчването на новия филм на Би Би Си – този път за българската телвизионна публика, която ще стане свидетел на безобразията при отглеждането на проблемните деца в България.

Фасадните промени, които се представят за истински у нас, трудно намират водещо място във водещите българските медии. Но Би Би Си не може да бъде нито приласкана, нито наказана от повелителя на медиите в България Борисов. И той вероятно взима мерки да си измие ръцете изпреварващо.

Иначе казано, оставката на Петков изглежда като поредният бушон в политиката на премиера Борисов – този път изгорял, за да предпази предварително “системата” от високото напрежение.  За разлика от своя приятел Първанов, който не криеше антипатиите си към “вражеските елементи” в медиите, Борисов много внимава да не дърпа лъва за опашката – включително британския, колкото и да изглежда окаян в контекста на Брекзит. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s