Русия дезертира тактически от МОЧА за утвърждаване на втори стратегически съветски фетиш в София

Основният начин, по който днешна Русия се опитва да поддържа огъня на своето влияние в България, е все по-настоятелният вопъл да жалим солидарно за нейните жертви, дори и когато такива няма у нас. Ярък пример за този безмпримерен “откривателски” подход в търсене на нищото е новата инициатива на Кремъл да приобщи България към останалите държави, в които има съветски жертви от Времето на Второта световна война. За целта и в София ще има церемония по взимане на шепа пръст от погребение на съветски покойници, за да бъде пренесена в родината им. https://www.facebook.com/rusembul?_rdc=2&_rdr

Очевидно нито в руското посолство, а камо ли пък в Москва, си дават сметка, че маневрата с пренесянето на тяхното тържество от централното за съветската пропаганда място в центъра на София и да го организират този път в квартал “Лозенец” на територията на другия подобен мемориал на съветското господство в столицата ни, е косвено признание за факта, че Монументът на окупационната червена армия МОЧА не е свързан със съветски жертви в България. Това е “отстъпление с бой”.

Бяха нужни десетилетия за отстъплението от лъжата за 200 000 загинали за България войници от руската армия в Руско-турската война ( за контрол над българите) 1877-1878 г. Без бой, тихомълком русофилската пропаганда отстъпи от тази измислица. Без много шум беше свалена съответната табела с тази лъжа от входа на най-голяма църква в София. Защото не “русофобите” и техните безчислени пълчища у нас победиха в битката за истината, а руските историци ( като Степан Кашурко, посетил за лекция по темата София), които проявиха чувство за здрав разум и посочиха иначе добре известният факт, че цялата руска арамия на Балканите през онази война е била доста по-малка от въпросната измислена хетакомба на 200 000 руснаци. 

За илюстрация колко устойчива все пак е тази пропаганда показвам снимка от информационно табло на екран на предната седалка на самолет от …турските авиолинии. “Информирах” се от него при полет до Истанбул, че в България имало точно 200 000 загинали за българската свобода руснаци. 

Не знам за надеждата, но лошите навици (да се лъже на едро) явно наистина умират трудно, както основателно твърди една руска поговорка. Но руско-турската дружба очевидно цъфти не само по линия на приятелството между сродните души Путин и Ердоган, а има дълбоки исторически корени на взаимното евразийско уважение, независимо от дребните недоразумения от 19 век по трасето на тази дружба във връзка със спора между евразийците дали българите трябва да бъдат управлявани с ятаган или с нагайка. Нагайката, както знаем от “синилата от бича”, побеждава ятагана и се утвърждава с половин милионна окупационна армия половин век по-късно, за което от Москва  настояват непрекъснато и все по-вдъхновено да поднасяме благодарността си. На колене.

Монуменът в квартал “Лозенец” е не по-малко фалшив от фактологическа гледна точка и е още-по-агресивен по своята форма от МОЧА.

На МОЧА червеноармеецът “поне” сочи към небето с оръжието си в знак на триумф над окупираната без изстрел на съпротива България. В “Лозенец” яростно нападащи чевеноармейци сочат с автоматите си към прозорците на съседните жилищни сгради, изобразявайки участие в боеве, каквито в България не е имало. 

Ако руското посолство наистина иска да ни опреснява паметта, а не да ни промива мозъците , би трябвало да посочи поименно как тези хора са загинали в България. За да не плачем на чужди гробища с чувство за вина, каквато нямаме.

На този въпрос синтезиран отговор е дал коментатор в сайта на руското посолство по следния начин:

Krasimir Pirev Шепата пръст трябва да я вземете от Бургас, единствено там има загинали руски войници на територията на България по време на Втората световна война, поради препиване с метилов акохол…”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s