Борисов се държи като охранител на иранската враждебност

Ако в България имаше не опозиция, а поне един опозиционен депутат, нямаше да пропусна да хване властта в лъжа и да зададе на премиера Борисов въпрос защо продължава да се държи като параван за вражеската политика на Иран. 

След вчерашната резолюция на американския Сенат, в която се посочва връзката между покойния ирански генерал Касем Солемани и подготвян под негово ръководство атентат в България, САЩ препотвърдиха на практика позицията си от първия ден на терористичния акт в Бургас на 12 юли 2012 г., според която зад него стои проиранската групировка “Хизбуллах”. Няма как това да е станало без знанието и указанието на главнокомандващия иранския терор в чужбина.

Борисов обаче отрече такава връзка – точно, както през 2012 г. се оправдаваше, че нямал доказателства за нея и затова не можел да се присъедини към твърденията на американските, британските и израелските служби за иранската вина, направени часове след взрива на летището в Сарафово. 

“За мен няма такава връзка. Това е във връзка с една пак журналистическа публикация в чужда медия, където се препраща към тази връзка и вече се ретранслира тук в България. Така че, колкото по-тихи сме, колкото по-внимателни сме в изказа… Страшно са наранени, много хора загинаха. Гледат телевизии, сайтове четат, просто мир и дипломация – това е нашият призив”, заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност миналата седмица.

“Вече се ретранслира в България”? 

“Ретранслирам” от доста време тази версия, стъпила на логиката, според която няма как и ЕС да признава вината на (военното крило на) “Хизбуллах” за атентата от юли 2012 г., България да се е присъединила към тази позиция през януари 2013-та, а сега да се твърди, че на практика “няма такава връзка”. 

“Журналистическата публикация в чужда медия”, за която с явно пренебрежение говори Борисов, е на “Джерузалем пост” от 10 януари и далеч не е първата по темата. https://www.jpost.com/Opinion/My-Word-Soleimani-gone-for-good-613701

Борисов беше принуден да напусне територията на мълчанието си по въпроса след категоричното изказване на бившия външен министър Соломон Паси. В телевизионно интервю той посочи Солеймани като виновен за атентата на българска територия, а премиерът се почувства длъжен да го опровергае с издайническото “за мен няма връзка”.

Точно така, за НЕГО такава връзка няма, но за руския вестник “Новая газета”, споменатият израелски вестник и американския Сенат връзката е очевидна.

Кой от всички в тази навалица лъже, как мислите?

Отговорът е също така очевиден, както и обоснованото предположение, че без заповедите на Солемани атентатът на проиранската “Хизбуллах” в евроатлантическа България не е бил възможен.  Но още по-важно е да се отговори на въпроса ЗАЩО лъже? От едното “миролюбие” пред лицето на тероризма, за да не го дразни ( подобно на тактиката му спрямо Путин ) ли? 

Не успях да задам този въпрос в предаването “Лице в лице” в БТВ вчера, но го предлагам за размисъл поне тук.

Все някой трябва да се опита да пита в нашата демократична страна, налегната от апатията на примирението с лъжата, охранявана като Монумента на окупационната червена армия МОЧА, където преди три дни арестуваха две деца за “рисуване” върху съветската светиня.

Пардон, в днешна демократична България полицията не арестува деца (за посегателство срещу съветската светиня), тя само ги “отвежда” в участъка. Така гласи институционално легитимираната лъжа, разпространена лаконично след арестуването на двете момичета.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s