Полша иска обезщетениe за Втората световна война от Русия

Ярослав Качински

Снимка: © Getty Images

Освен Германия, и Русия трябва да изплати обезщетения за вредите, които е нанесла на Полша по време на Втората световна война, категоричен е лидерът на партията „Право и справедливост“ – Ярослав Качински.

Той е изказал това мнение пред германския вестник „Bild“, цитиран от агенция „Фокус“. Качински обаче е убеден, че „Германия и Русия не могат да бъдат сравнени, защото в Берлин има демократично избрано правителство“.

„В Германия действат законите и моралът, а това не може да се каже за Русия. Русия също трябва да си плати, но аз и моето поколение няма да доживеем Москва да поеме отговорност“, казва още Качински.

Напрежението между Москва и Варшава по темата за Втората световна война тлее от известно време. През март 2019 г. Полша не покани президента Владимир Путин на честванията по случай 80-годишнината от началото на войната.

Тогава говорителят на полския президент подчерта, че този ход е съобразен със съвременния, а не с историческия контекст.

В-к „Сега“ припомня и че Павел Муха, зам.-началник на кабинета на президента Анджей Дуда, постави под въпрос приноса на Съветския съюз за поражението на Третия райх. Муха припомня и пакта Молотов-Рибентроп, както и събития преди него.

Според резолюция на Европарламента, приета през септември миналата година и озаглавена „За важността на съхраняването на историческата памет“, Втората световна война е провокирана от Германия и СССР с подписването на Молотов-Рибентроп.

Тогава външното министерство към Кремъл протестира срещу „този подход към историческите данни“.

Според руския президент Владимир Путин това е опит за изкривяване на историческите истини и „поставя на една и съща плоскост и нацистките агресори, и Съветския съюз“.

Той допълни, че Русия ще продължи да публикува архивни материали за войната, в частност за мъжеството на защитниците и безчинствата на нацистите.

One thought on “Полша иска обезщетениe за Втората световна война от Русия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s