Гальоша

Някой българин, който оспорва руската лъжа за “освободителната мисия” на Червената армия,  написал с червена боя , че няма да забравим и няма да простим – а и лиснал още от боята – върху символа на съветската окупация, доминиращ над Пловдив.

В резултат милиционерската власт в града извади стария комунистически грамофон и зави в познатия тон като “ранена в сърцето пантера” (по израза на един поен, поклонник на Червената армия). https://clubz.bg/93664-kmetyt_na_gerb_v_plovdiv_i_mvnr_branqt_alosha

Същата тази власт си има външен министър Захариева, която миналия септември отхвърли руската претенция за съветско освобождаване на България с вярната констатация, че става дума за окупация.

В Пловдив обаче бият отбой от тази позиция. Отваря им се възможност да демонстрират своята генетична привързаност към Гальоша, галеника на съветския колониализъм в един от най-древните градове на света, обитаван от човеци без прекъсване от хиляди години.

Гербаджийският кмет Здравко Димитров пледира на висок глас, за да го чуят ясно в Кремъл, че изпълнява заръката на партията и нейния вожд, според която ставало дума за оскверняване на историята. Т.е. на тази история, която Кремъл осквернява с лъжата за някакво освобождаване на окупираната от Червената армия България. 

Подобен вой като, като истински червен комисар, нададе и местният държавният служител в МВР старши комисар Йордан Рогачев. Той се закани на незнайните “хулигани”. https://clubz.bg/93664-kmetyt_na_gerb_v_plovdiv_i_mvnr_branqt_alosha

Що за шизофрения, ще кажат онези, които вярват, че прогонването от България на руски шпиони или оспорването на лъжата за съветското “освобождаване” на България е резултат от искрена и последователна политика на Борисов и неговите комисари. Но само гузни крепители на проруското статукво, оспорвано по формален признак от властта през последните месеци, могат да зададат такъв неадекватен въпрос.  

А става дума наистина за раздвоение на управленското поведение под формата на прословутия Борисов “баланс” между Изтока и Запада. На Запад той току – що обеща чрез своята пратеничка във Вашингтон Теменужка Петкова, че в ударни срокове ще намали зависимостта на България от Русия от природния газ до 50 на сто. Българските медии угодно премълчаха без “излишни” коментари, докато руските завиха на умряло, че България отново била предала Русия.

И в този момент на по трасето на “дружбата” се появява възможност за Борисов и неговите комисари да поднесат своите извинения на Москва за дързостта да искат независимост не само от Червена със задна дата, но и от продължаващата съветската традиция руска енергийна хватка в наши дни. 

За нейното отслабване комисарската ни власт има мощния американски гръб. Има какво да губи ако го загърби. Докато за окупационната символика на бившите американски съюзници през Втората световна война комисарската ни власт няма подобни задръжки. Америка мълчи по темата и Борисов се възползва, за да се държи като “говорит Москва”. 

Едновременното криене на собствената физиономия зад гърба на Чичо Сам и на Гальоша е срамно признание за онова, в което мнозина ни обвиняват в чужбина: безгръбначие на наведена държава, която сутринта говори едно, а вечерта се извинява на батковците си от Москва, че се е опитвала да се хареса и на други батковци.

Това няма да се промени, докато и американските ни приятели не разберат и не признаят колко ялова е политиката им да “побутват” Борисов в “правилната посока” (за която се говореше без излишна дипломатичност в един доклад на американското посолство, осветен в Уикилийкс). Защото някой ден същият този Чичо Сам може да осъмне с нож в гърба, забит от банкянския подмазвач – стига везните на неговия “баланс” да се наклонят достатъчно (за него) силно на Изток.

За съжаление за момента можем да констатираме, че американците си имат свой галош на власт в София, който винаги е готов да завие (не само в един глас с руската мечка, но и на Изток), както се вижда от поклоните му пред Гальоша.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s