Болест на китайския авторитаризъм

За пореден път опитите да се грижат първо за имиджа си излязоха скъпо на китайските власти.

За пореден път опитите да се грижат първо за имиджа си излязоха скъпо на китайските власти.

© ALY SONG Reuters
Минсин Пейпреподавател по управление в колежа Claremont McKenna и изследовател към German Marshall Fund в САЩ, в статия за „Проджект синдикейт“

Не трябва да е изненада, че историята се повтаря в Китай. За да запази властта си, Китайската комунистическа партия (ККП) трябва да поддържа обществеността убедена, че всичко върви по план. А това означава системно прикриване на скандали и пропуски, които могат да се отразят зле на образа й, вместо да направи необходимото. Тази патологична секретност подрива способността на властите да реагират бързо на епидемии.

Епидемията (SARS) от 2002-2003 г. можеше да бъде овладяна много по-рано, ако китайските официални лица, включително здравният министър, не бяха скрили умишлено информация от обществеността. След прилагането на адекватни мерки за контрол и превенция болестта беше овладяна в рамките на месеци.

Но Китай, изглежда, не е научил урока си. Въпреки значителните разлики с днешната коронавирусна епидемия – включително далеч по-голeмия технологичен капацитет, остава обичайният за ККП навик истината да се прикрива.

Въпреки че първият случай е докладван на 8 декември, здравната администрация в Ухан не уведомява за рисковете в продължение на няколко седмици. Местните власти омаловажават сериозността на болестта и контролират съдържанието на новините. В тях се поддържа тезата, че няма доказателства, че новата зараза може да се предава от човек на човек и се твърди, че нито един медицински работник не е бил заразен.

Властите заявяват същото и на 5 януари, макар че до този момент са потвърдени 59 случая. Дори след като на 11 януари беше съобщена първата смърт от новия коронавирус, здравната комисия в Ухан продължи да настоява, че няма доказателства, че той може да се предава между хора, както и че няма заразени здравни работници.

През целия този критичен период информацията за епидемията е оскъдна. Китайските цензори работиха усърдно, за да премахнат споменаването и от публичната сфера, което днес е много по-лесно, отколкото беше по време на епидемията от 2003 г., благодарение на драматично затегнатия контрол от страна на правителството над интернет, медии и гражданско общество.

Полицията тормози хората за „разпространение на слухове“ за болестта. Едва след 20 януари – след съобщението за 136 нови случая в Ухан, както и за случаи в Пекин и Гуандун, правителството отмени цензурата.

За пореден път опитите да се погрижат първо за имиджа си излязоха скъпо на китайските власти – защото спънаха първоначалните усилия за ограничаване на епидемията. Новата им стратегията, изглежда, е да покажат колко сериозно правителството приема болестта, като налага драстични мерки. Към този момент не е ясно доколко те ще са ефективни.

Ясното е, че първоначалното неправилно реагиране на епидемията означава, че хиляди ще бъдат заразени, още стотици могат да умрат, а икономиката, вече отслабена от дълга и търговската война, ще понесе нов удар.

Но може би най-трагичната част от тази история е, че има малко причини да се надяваме, че следващият път ще бъде различно. Оцеляването на еднопартийната държава зависи от секретността, потискането на медиите и ограничаването на гражданските свободи.

И така, дори когато китайският президент Си Цзинпин изисква правителството да увеличи капацитета си за справяне с „основните рискове“, Китай ще продължи да подкопава собствената си – и световната – безопасност, за да укрепи властта на ККП. Когато китайските лидери най-накрая обявят победа срещу настоящото огнище, безспорно ще го представят като успех на ръководството на комунистическата партия.
Но истината е точно обратната: партията отново е отговорна за това бедствие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s