СЗО повиши максимално риска от коронавируса. В България няма потвърден случай


Най-големи предизвикателства в борбата с разпространението на коронавируса според СЗО остават страха и дезинформацията
Най-големи предизвикателства в борбата с разпространението на коронавируса според СЗО остават страха и дезинформацията

Световната здравна организация (СЗО) повиши на максимално равнище глобалния риск от разпространение на коронавируса. От организацията подчертаха, че спирането на заразата все още е възможно с прекъсването на веригата на предаване, а най-големи предизвикателства остават страха и дезинформацията.

В същото време властите у нас съобщиха, че все още няма потвърден случай на заразен с новия щам.

„Нямаме потвърден случай на коронавируса към този момент в България“, каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на щаба срещу разпространението на болестта генерал Венцислав Мутафчийски. Той допълни, че всички тестове се извършват по стандартите в други европейски държави и няма причина за съмнения в тяхната достоверност.

Разпространението на коронавируса в Италия доведе до извънредни мерки. Хората са допускани в супермаркети в малки групи, за да се намари контакта помежду им.
ВИЖТЕ СЪЩО

Къде да не пътуваме, как да се пазим. Всичко най-важно за коронавируса на едно място

С отрицателни тестове са 47 души, изследвани във ВМА, както и 15 други души от цялата страна. В събота предстои да бъдат извършени нови 11 проби, резултатите от които ще бъдат оповестени публично.

Потвърдени случаи на болестта вече има в над 50 страни, но към момента СЗО подчертава, че ситуацията не може да се квалифицира като глобална пандемия. Най-тежко засегнати остават Китай, Южна Корея, Италия и Иран.

В петък първи случаи бяха регистрирани в Естония, Дания, Нидерландия, Литва, Беларус, Мексико, Нигерия, Нова Зеландия и Азербайджан.

Иран

По данни на БиБиСи в Иран жертвите са много повече от потвърдените от правителството. БиБиСи Пержиан съобщава, че смъртните случаи в страната са 210, докато официалните данни, разпространявани от правителството посочват, че те са 34, а общият брой на заразените е 388.

В страната все по-масови стават и случаите на разпространение на фалшива информация. В интернет пространството се появи запис на мъжки глас, наподобяващ този на заместник здравния министър Ираж Харичи, който заявява, че заразени в Иран са над 10 хиляди, а смъртните случаи са повече от 1 400. Появи се и писмо от здравния министър Саед Намаки, в което той подава оставка заради кризата със заболяването в страната.

В социалните мрежи се разпространяват хиляди фалшиви новини и конспиративни теории относно коронавируса
ВИЖТЕ СЪЩО

Създаден от ЦРУ, подсилван с 5G и лекуван с витамин Ц. Фалшивите новини за коронавируса

Властите определиха като лъжи и двете публикации и изразиха опасение, че в интернет се разпространяват и множество лъжи за начините, по които хората могат да се лекуват и да се предпазват от заразяване.

Италия

В Италия броят на регистрираните случаи е вече близо 900, което е скок с около 200 в рамките на 24 часа. Властите съобщават, че смъртните случаи са 21, но също и че 46 човека са успели да се излекуват от болестта.

В епицентъра на заразата Китай жертвите са вече 2835.

Паниката води до проблеми за икономиката

Заради паниката от коронавируса, доведе и до нови сривове на стоковите борси. Заличените стойности от световните борси достигна 5 трилиона долара, а експертите отчитат най-тежката седмица на търгуване от финансовата криза през 2008 г.

За фондовите пазари в Европа загубата се изчислява на близо 1 трилион и 500 млрд. долара.

Човек с маска в сградата на борсата в Шанхай
ВИЖТЕ СЪЩО

Светът се подготвя за сезон без китайски туристи. Борсите и петролът тръгнаха надолу

  • Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s