Урок по история

V.5.5-Перник-манифестация-на-миньориЕкатерина Виткова, Стършел

(Четиво за родени в края на 80-те и по-нататък…)

COVID 19 e идеална възможност да се предаде на новите поколения урок по история на социализма. С такова знание по-лесно деца и внуци да понесат днешната социална изолация… В изолация ние сме живели не няколко седмици, не месеци, а десетилетия.

Да вземем пътуванията в чужбина – ние просто не пътувахмe. Понякога можеше да се иде в страни от социалистическия блок на международни пионерски лагери, на студентски бригади или за кратко посещение на роднини/приятели. Целият останал свят оставаше зад „Желязната завеса“ – за там „вход забранен!”…

Нямаше туристически оферти, нямаше лоукост полети, нямаше уикенди в Гърция дори! На почивка се ходеше веднъж годишно, и то – все в България. Не знаехме, че има други морета, освен Черното – май нещо такова предстои да се случи и това лято.

По време на социализма не ходехме на ресторанти. Първо, нямаше толкова ресторанти и второ – беше скъпо. Изключителен лукс! На новите поколения може да им прозвучи скандално, но по време на социализма нямаше дори кафенета, където да си губим времето. Да, имаше я сладкарница „България“, но и там не ходеше кой да е…

Тази работа с масовото кафепиене се извършваше основно на работното място и „ядеше“ от работното време, което пък в крайна сметка „изяде главата“, образно казано, на социалистическата икономика. Малка подробност: на работното място нямаше кафе-автомати, в учрежденията се правеше нес кафе или турско – на котлон или с бързовар.

И, представете си, учехме само в България! Това университети в Германия, Великобритания или САЩ – само през крив макарон. Но поне българския го научихме на ниво С2 по Общата Европейска езикова рамка.

Ами опашките – най-яркият отличителен белег на социализма!

Ние непрекъснато се редяхме на опашки. За хляб, за мляко, за месо, за банани, зателевизор… Разликата от сега е, че просто не спазвахме отстояние от 2 метра. Затова никаква опашка не можеше да ни уплаши. То си беше национален спорт.

Всичко гореизброено прави нашите поколения – поколенията, родени през 20 век, до началото на осемдесетте, много по-устойчиви на влиянието на COVID 19. Но само раслите в соцлагера. Те, тоест ние, сме с един имунитет напред от западния свят, с който се сляхме през последните 30 години.

И донякъде сме подготвени, ако ни се случат и други неща от социализма дежа вю. Като празни магазини, вдигане на цените, ниски заплати или още по-голям тоталитаризъм, пък бил той и дигитален. Но пази Боже!

Иначе през социализма имаше и готини неща. А най-готиното беше, че приятелите си ходеха на гости, ама без никакво предупреждение и това си беше абсолютно в реда на нещата. Просто звъниш на вратата и толкоз.

Но това вече със сигурност ще остане в миналото…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s