Българи се правят на запорожци, жалват се на султана от други българи

Знаете ли каква е разликата между истинските запорожки казаци, които пишат през 17 век (подигравателно) писмо до турския султан и нашите имитатори, които се жалват днес от “неблагодарните” на СССР българи на русофилстващия управляващ България триумвират Румен Радев, Цвета Караянчева и Бойко Борисов?

Разликата е в това, че в писмото на български днешни интелектуалци до тримата върховни български ръководители са възмутени от сънародниците си с различно от тяхното мнение за съветския султан. Тези български “запарожци” защитават не себе си, не свободата си, не народа си от чуждия потисник и агресор, а именно агресора и потисника на българския народ, окупирал България вероломно през 1944 година. 

https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-proputinski-intelektualtsi-obyaviha-balgarite-za-neblagodarnitsi-falshifitsirali-rolyata-na-chervenata-armiya-za-osvobozhdenieto-ni

Запорожките казаци може да изглеждат като диваци, каквито ги е увековечил на своето огромно пано в края на 19 век след 10 години наблюдения в Запорожието добросъветстният в стремежа си към автентичност руски художник Иля Репин. Но запорожците, за разлика от днешните български интелектуалци, които се правят на казаци и пишат антибългарско писмо до българското държавно ръководство с обвинения към сънародниците си, наистина са били свободолюбиви и свободни. И в това отношение днешните украинци, отхвърлящи политиката на султана в Кремъл, могат да се гордеят като техни наследници.

С нашенските интелектуалци, повтарящи в транс вече десетилетия съветската пропагандна версия за окупацията на България като принос към българската свобода, не може да се спори. Истинските интелектуалци са мислещи хора. Съмнението на интелектуалеца в официалните и властовите мантри е канавата на европейското възраждане, довело до разцвет на европейската цивилизилация не само на европейския континент.

При нашенците днес продължава да е видно само едно: те не само не се съмняват, че робството е свобода, но и отказват да подложат на съмнение своята фанатична вяра. 

За такива интелектуалци има само едно малко смекчаващо вината им обстоятелство: те никак не са оригинални. Имат си предшественици. За тях (наистина) големият български интелектуалец Симеон Радев е написал следното: 

“За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”. (“Русия в началото на ХХ век”, изд. “Св.. Климент Охридски”, София, 2010 г. стр. 233, 234)

Но какво да се чудим за невежеството на българската русофилщина! Тя просто и по навик копира невежеството на онези, на които подражава. Ето какво пише руският сайт “Ведомости” за ширещото се непознаване на руската история в самата Русия в наши дни:

“Слабото познаване на историята заедно с насажданата от официалната пропаганда версия за миналото на Русия като една поредица от бляскави победи и славни дела и редовните изявления на ръководителите на страната за световен антируски заговор пораждат в умовете на значителна част от руснаците поразителни заключения за съществуването на група фалшификатори на историята, които изкривяват фактите и документите, за да навредят на Русия.

В понеделник Руският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) разпространи новото си проучване сред руснаците за теорията за антируски заговор. В стремежа на някаква група да пренапише руската история вярват две трети от участвалите. Сред младите (18-24 години) тази версия подкрепят около половината. По-рядко вярват тези с висше образование, а по-често – респондентите с образование “под средно”. https://kafeneto.wordpress.com/2018/08/24/статистика-в-русия-доказа-руснаците-н/

Има все пак една разлика между невежите руснаци и невежите български русофили. В Русия шовинистите винят Запада и му вменяват опити да пренаписва история във вреда на Матушката. У нас русофилите са обикновени чуждопоклонници. Те правят същото, но техният акцент е срещу българите, които си позволяват да оспорват абсурда да бъдеш патриот в случай, че не си съгласен с политиката на една чужда държава.

Трудно е да с направи избор кое от двете е по-укоримо от интелектуална гледна точка. Но все пак, за пореден път ще цитирам украинската реплика, предизвикана в наши днес от руската агресия: не ме е яд толкова на техните въшки, колкото на нашите гниди.

One thought on “Българи се правят на запорожци, жалват се на султана от други българи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s