Настрадин ходжа май надхитри Иванушка глупака

Иво Инджев

След като Германия нареди половината бъдещ “Северен  поток” да пресъхне 50 процента и попари плановете на “Газпром” да я наводни със своята продукция, Турция се включи още по-впечатляващо в световното състезание по прецакване на руските амбиции за постигане величие чрез газово-нефтен шантаж. Цели 7 пъти намалява вносът на руския газ в Турция!

Какво става с руско турската дружба, която през вековете е отбелязвала спадове и върхове? Спира ли да цъфти и връзва след като избуя внезапно през последните 4 години? Защо толкова много нашенци се вързаха на баснята за тази дружба, която всъщност е илюстрация на случая с лисицата и щъркела, които се черпят лицемерно?

Евразийската лисица Ердоган предложи на руския щъркел Путин, претендиращ да е ( двуглав) орел, своето ориенталско приятелство в замяна на сибирската взаимност на топлите чувства. И всичко това без никакво покритие от областта на здравия разум и без поуки от вековното съперничество между евразийците, борещи се кой да покори и задържи за себе си околните държави и народите им. 

Настрадин Ходжа изглежда надхитри Иванушка глупака. Двамата месоядни се правеха на тревопасни, но в крайна сметка са на път да развалят общата кошара и да тръгнат ако не директно един срещу друг, то на лов за нови наивници в “близката чужбина”, които да повярват, че хищниците могат да защитават техния овчи интерес.

А какво блеене само се разнесе по българските русофилски ливади в прослава на турския положителен пример как се градят изгодни отношения с Русия! Самият Станишев даваше за пример Турция в областта на ядрената енергетика, изграждана с участието на Русия. Русофилите вкупом се възхищаваха на сближаването на Анкара и Москва, скрепено с откриването на най-голямата джамия в Европа на територията на Москва, посетена по този повод лично от Ердоган.

Само дето не плакаха русофилите у нас от умиление, когато на Червения площад представителният хор на турската армия, облечен в еничарски униформи, изпълни на 31 август 2017 година на Червения площад съветската песен “Катюша”. https://ivo.bg/2017/09/29/еничари-пеят-на-руски-в-москва-московс/

НА СНИМКАТА: Еничарите пеят съветския военен хит “Катюша” https://ivo.bg/2017/09/29/еничари-пеят-на-руски-в-москва-московс/

Тази тема щеше да бъде просто руско-турска, ако не беше и българска във връзка с метаморфозите на руските газови потоци, напиращи да напояват с руската суровина уж жадните за нея наши съседи на Запад, от което ние сме щели някой ден да спечелим като транзитен коридор. Само в рамките на 5 години замисленият като “Южен поток” газопровод през Черно море беше преименуван два пъти. Веднъж Путин му смени етикета като “Турски поток”, а после и трасето му през България си намери кръстник в лицето на дон Борисов, който го прекръсти на “Балкански поток” в своите владения. 

Разкопаването на България за южно-турския – балкански поток продължава, но вече без специалните репортажи от мястото на земекопните дейности на репортера Бойко Борисов. Филмовата му продукция, документираща голямото копаене, си върна първоначалния акцент върху строителството на магистрала “Хемус”, осъществявано с помощта на потока от европейски средства.

Борисов, който не е завършил нищо от започнатото в неговата политическа кариера, се е вкопчил в завършването на северната магистрала у нас. За него тя става все по-важна като визитна картичка на нещо, което е завършил, макар и да не го е започнал. Превърнал е темата във въпрос на живот и (политическа) смърт и непрекъснато изтъква, че това начинание не е било предприето от другите преди него.

Абе, аланкоолу, как да бъде предприето от друг, когато европейският поток с финансирането, прокопан от други преди теб, потече за твой късмет към България именно по време на твоите мандати! Понимаеш? 

Европейското финансиране не зависи от каприза на евразийските автократи и има всички шансове строената с тези пари магистрала да бъде готова в очакваните срокове. Само че как ще се оправдава Борисов за поредния провал на магистралното му съучастие в прокарването на руско-турския газопровод през България?   

Ето на този въпрос очакваме отговор, макар т.н. опозиция да отказва да го пита за това толкова мило на сърцето й разкопаване на България за нуждите на руското газово влияние в региона. 

Иначе Русия и Турция да си се оправят както си знаят. Дали сега Москва ще им спре своя тур(истиче)ски поток, както вече веднъж го направи след друга криза в двустранните отношения, би трябвало да е хипотеза от обидно естество за самите руски граждани, третирани като поток от безмозъчни платежоспособни единици и разменна монета в отношенията между Анкара и Москва. И тъй като точно в този аспект мнозинството руски граждани май не са никак обидчиви, можем да предположим, че отново ще се подчинят на “патриотичната” заповед да лишат турските си аркадаши от своето присъствие по турските плажове.

Това вещае нова балканска война за внос на туристи при това в условията на върлуващия в Русия китайски грип, който направо развали руския износ поне за този летен сезон, превръщайки стоката на голямата северна държава в негодна за употреба. Явно в Турция са калкулирали този аспект на търговията си с Русия и са решили, че сега е моментът да откачат вагона си от влака на дружбата с нея, свивайки въпросните 7 пъти вноса си на газ от “Газпром”. Като в онази приказка, но по следния начин : “ един път мери, 7 пъти режи”.

One thought on “Настрадин ходжа май надхитри Иванушка глупака

  1. Доколкото официално е обявено магистрала Хемус се строи изцяло с пари от българския бюджет. Друга „неточност“ е твърдението, че Борисов не бил завършил нищо от инфраструктурните проекти. Доколкото си спомням при неговото управление бяха завършени Люлин, Тракия и Марица. Не, че той лично ги е копал. А и 10км от Хемус бяха официално открити от него. Сега ще открива и обходния път на Габрово (без тунела).

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s