Днес е Денят на околната среда. Как я опазваме

Вера Стаевскa

Една от гражданските победи: Проектът за ново строителство в община Царево беше спрян и ще се преработва. Той предвиждаше село Синеморец до устието на Велека да нарасне двойно.
Една от гражданските победи: Проектът за ново строителство в община Царево беше спрян и ще се преработва. Той предвиждаше село Синеморец до устието на Велека да нарасне двойно.

Днес е Денят на околната среда. Множество граждански организации канят на дебати (например за дивите божури) и празници с концерти за природата (онлайн с регистрация тук). Министерството на околната среда и водите отбелязва с кратко съобщение международното честване, инициирано от Организацията на обединените нации, като призовава да „се обединим в името на природата“.

Какво се случва с опазването на околната среда в България?

Граждански действия срещу бетона в планините и по Черноморието постигнаха окончателни успехи, като след дългогодишни саги и съдебни спорове стана ясно – устройствените планове за още застрояване на Пирин и черноморските общини са незаконни.

Окончателното съдебно решение в полза на природозащитниците за Пирин бе произнесено през април, за Приморско едва преди дни, а планът за Царево ще се преработва след масови протести със становища през март срещу предвижданите нови строежи.

Но докато съдът решава и гражданите протестират, околната ни среда се променя. Свлачището Алепу се укрепва със законен – и огромен – хотел и бъдещи съседни ваканционни селища – а попада в национална защитена територия и в две европейски защитени зони от „Натура 2000“. Имоти край Иракли в зони от „Натура 2000“ се ограждат и се излива бетон, въпреки че институциите не успяват да видят нарушение.

Край шабленското село Тюленово на емблематичното скалисто плато хоризонтът бе „разчупен“ от частна сграда – която се оказа построена в конфликт на интереси, установен отново след сигнали на граждани и природозащитни организации.

Бивш екоминистър и заместник-министър са разследвани за неспазване на законите за опазване на околната среда, с което се уврежда здравето на хората.

Срещу България има 34 процедури от ЕК в областта на околната среда

за неспазване на общностните директиви. Две от тях са за некачествени оценки и контрол при строежи.

Започнати са промени в Закона за биологичното разнообразие, което дава право на екоминистъра да се разпорежда със зоните от „Натура 2000“, без да се съобразява с научните данни. Чрез законови врътки Законът за отпадъците отваря вратички за промени в Закона за опазване на околната среда и ограничаване на протестите на граждани срещу проекти за застрояване на природата.

Независимо от медийни разследвания и граждански протести строителният контрол не спира строежите на Алепу – и не само. Да напомним: строителният контрол не само трябва да спре незаконни строежи, той трябва и да ги разруши – напълно, без да остави следа от бетона. Затова и всичко се оказва „законно“ – по документи. Досега в България строителният контрол е разпоредил да се разрушат само два доказани незаконни строежа – в парк „Странджа“ в община Царево и в резерват „Яйлата“ в община Каварна.

Денят е подходящ да си припомним, че

когато сме принудени да се лишим от разходки в природата – страдаме,

както се случи по време на пандемията, която ни връхлетя тази година. Влошава се здравето и качеството ни на живот. Затова нека наистина да се обединим в името на природата.

Още повече че с решението на Върховния административен съд за спиране на общия устройствен план на Приморско съдът се потвърждава, че „защитата на природата и осигуряването на възможността за нейното общо ползване от всички граждани на държавата по правило имат приоритет над правото на собственост върху отделните компоненти на околната среда“. Дали „частен интерес“ включва и оспорвани решения на отделни институции, чиято функция е да служат на гражданите?

Именно гражданските действия засега спасиха Пирин, Приморско и Царево от още бетон. А за в бъдеще? Може би ще могат да спасят Алепу, Иракли. Особено ако екоминистерството и строителният контрол „в името на природата“ изпълнят задълженията си по закон.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s