Възхвала на глупостта

Изтече нов скандален запис с гласа на премиера Борисов.

Самият Борисов отрече за такъв запис и  каза, че се забавлява със своите имитатори.

Имитация или не – това трябва да докажат аудиоспециалисти, следователи, прокурори. И е задължително да го направят, а не да го заметат под килима, като в други случаи, иначе ще остане чувството за автентичност. Защото записът звучи много достоверно, в познатия стил на вече казаното пред много свидетели:”Аз съм глупав, и вие сте глупави – значи сме един за друг”.

Ето малко избрани цитати от стенограмата на записа (нецензурните моменти сме спестили на читателите на „Стършел”)

Когат си прост е лесно… Аз сутринта три пъти, нали, му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, всъщност, не съм разбрал това, което ми е казвал правилно… и се обаждат да ми кажат защо съм… Сутринта имах същия случай, и Влади Горанов беха, Сотир, Гешев… за по телефона… и се смеят тихо, а аз с такова удоволствие им обяснявам на колегата немец, …баварец, че вследствие моята простотия всичко се случило… И после една (…) унгарец, или колегата поляк, (…) накрая Гешев вика – „Абе, аз обичам да се правим на луд, ама вие, господин премиер, май се правите много успешно”. Не, бе, викам, брат ми – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. (Който иска, може да чуе целия запис – има го в Ютюб.)

Избрахме тези цитати, защото ни напомнят за едно велико произведение, писано преди петстотин години – „Възхвала на глупостта” от Еразъм Ротердамски.

Там Глупостта казва за себе си: „Нали най-много прилича на Глупостта да бъде сама тръбач на своите похвали и лира сама за себе си? Кой ли би ме изобразил по-добре от мене самата?”

Пет века по-късно Глупостта продължава не само да е тръбач на своите похвали, но и да управлява държави. Глупостта движи езика на световни лидери – някои от които не знаят английски, а други знаят само английски.

Тогава защо Тя да не каже нещо и в нашата малка държава, с ежедневната реч на нашия премиер?

Не е само премиерът ни, Глупостта скоро се изказа от парламентарната трибуна, заедно с депутатка от ВМРО – някоя си Мария Цветкова. Тази дама призова СЕМ да глобява телевизии, които излъчват интервюта с македонци, ако слагат субтитри на български. Преводът бил в услуга на тезата, че македонският език е различен от българския, което било против националния ни интерес. Утре Глупостта ще бъзне депутатката Цветкова да иска затвор за преводачите на книги от македонски автори и санкции за българските издателства, които си позволяват да печатат литература от Северна Македония.

Глупостта най-често говори с езика на медиите. Понякога от името на красиви и образовани водещи, завършили престижни университети. Например Ива Софиянска от Нова телевизия. Тя, когато интервюираше някаква руса дама 3 в 1 (писателка, певица, издателка) я попита: ”Имало ли е някакъв ПЕРИПЕТ в живота ти?”…

Не, за Глупостта в живота ни –  ПЕРИПЕТ няма!

Михал Мишковед

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s