Коментар с продължение за продължаващото кадрово издигане на простотията в епохата на простите у нас

Иво Инджев

Вече реагирах с коментар на демонстративното невежество на издигнатата по тази причина явно за министър на туризма на България Марияна Николова, която фъфли на международна конференция на неразбираем английски, четейки от лист хартия. И най-вероятно дори не разбира какво каканиже. https://frognews.bg/novini/rech-angliiski-noviia-ministar-turizma-mariiana-nikolova-vzrivi-neta.html

Но ще си позволя коментар с продължение. Защото си мислех, че в епохата на простите, олицетворявана от премиера Борисов (и в езиково отношение на българския, какво остава за други езици) никой официален фактор не може да надмине емблемата на простотията във властта Вежди Рашидов, който вулгарно псува пред журналисти и лъже как от Лувъра му били приели (едва ли не поискани) негови творби, бидейки опроверган след това с официално писмо от директора на знаменития музей във вежлива, но убийствена по бликащия от нея сарказъм форма.

Оказа се, че съм подценил кадровия майсторлък на Борисов да намира себеподобни таланти в областта на простотията и да ги издига така, щото самият той да не стърчи много над тях по този показател. Спомнете си само що за външен министър си беше избрал в първия си кабинет, която изпрати след това и да ни представя в т.н. европейско правителство като кандидат за еврокомисар. Дo последния момент той я бранеше от факта на нейния провал на изпита пред евродепутатите, когато накрая му се наложи да отстъпи и да признае нейната непригодност за поста под натиска на европейското презрение.

Историята сега се повтаря с поредната “перла” в короната на простотията, с която Бойко се е закичил. Защото е рецидивист, от когото не може да се очаква друго. Вероятно съди и по себе си – какво като е невежа, нали си има преводачи да й слугуват.

Апропо, Борисов най-редовно ползва за преводачи външния си министър Захариева или посланиците в държавите, където е ням и глух сред чужденците. Все някой трябва да компенсира неговата непригодност, но фактът, че е превърнал в обслужващ персонал високо квалифицираните българи от неговото обкръжение, които са си направили труда да се образоват и да извървят благодарение на това пътя към съответното място в избраната от тях кариера, е показателен за господарското недоразумение, което имаме за премиер. 

Изобщо не си направих труда да изучавам (в Уикипедия) професионалната биография на неадекватна другарка Николова. Стига(ше) ми, че тя си позволява – има самочувствието – да фъфли направо неразбираемо на моменти на чужд език, който и да е той, пред компетентна аудитория.

Така сме правили като деца, когато се мъчехме да изпеем нещо на “английски” без да го разбираме и да имаме текст, от който да се учим с оскъдните си тогавашни познания на нивото на тогавашното училищно образование. 

Явно манталитетът на тази другарка е инфантилен, детски, но и говори за нахалство от рода на онова, което демонстрира “най-големият геополитик” (по Звездомира Мастагаркова в ПИК)  и новопокръстен “дипломат”, посредник между Изтока и Запада, Меркел и Ердоган и пр., др. Бойко.

Щом като другарката Марияна Николова има претенция за страхотна образованост (вижте в Уикипедия), но не може да прецени възможностите си до такава степен, че срича позорно (за България), какви ли са останалите й познания и как ли е постигнала своите “образователни успехи”!? Звучи страшно за самата образователна система.

И обидно, но типично за сегашното управление на България. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s