„Мълчанието на агнетата“ е най-оглушително, когато парите текат към Москва

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ 

Хората на Красимир Каракачанов готвят модернизация на авиониката на МиГ-29, което ще струва най-малко 100-130 млн. лева, ако не и повече. Разбира се, парите пак ще отидат в Москва.

Министърът на отбраната и лидер на ВМПРО БНД Красимир Каракачанов.

Години наред България налива стотици милиони, ако не и милиарди в ремонта и поддръжката на старите съветски самолети. Само от началото на мандата на този кабинет и управлението на Красимир Каракачанов начело на Министерството на отбраната от страната вече безвъзвратно изтекоха почти 200 млн. лева за ремонта на старите самолети – 100 милиона за ремонта на МиГ-29 към Руската федерация и още толкова за СУ-25 към Беларус. Подготвя се и договор за около още 30 милиона за ракетите на МиГ-овете.

МиГ-29, на чиито криле преминава голяма част от летателната кариера на президента Румен Радев, е любимият му самолет. Със същия самолет той си направи и политическия PR, за да стане президент и вместо въздушни лупинги започна да се опитва да ни продава третокласни политически номера.

Заради поддръжката на МиГ-29 и захранването на ненаситното гърло на РСК „МиГ“ прокуратурата под ръководството на бившия главен прокурор Сотир Цацаров близо 3 години разиграва съдебен фарс срещу мен – бил съм накърнил интересите на РСК „МиГ“!

Към момента МиГ-29 е най-скъпо струващото за нас хибридно оръжие на Русия, за което плащаме от скъпо прескъпо – забележете, за да го ползва против нас, както намери за добре!

Независимо че от страна на ведомството на министър Каракачанов за МиГ-29 вече са похарчени към 100 млн. лева с ДДС, ефектът днес е повече от спорен. Даже може да се каже – нищожен за размерите на вложените средства и за гръмките намерения да се възстанови летателната годност на самолетите.

От общо 15 машини (12 бойни и 3 учебно-бойни) сега летят около пет, т.е. една трета от всички!

Наскоро командирът на авиобазата в Граф Игнатиево бриг. генерал Димитър Петров съобщи особено тревожните данни, че за миналата 2019 г. общият брой часове във въздуха на летците е бил най-ниският за последните 7 години! Какво означава това?!

Това е доказателство, че министърът се е провалил в намеренията си да осигури летателната годност на старите руски самолети, при все че е похарчил 100 милиона от джоба на данъкоплатеца.

Ето до какво е довела неговата импровизирана Ostpolitik, с която търси балансирани отношения с Москва, като налива грешни пари в самолети, за които трябва вече да се мисли как най-скоро да бъдат бракувани. И всичко това става под носа на върховния главнокомандващ!

Нима Румен Радев не знае за плачевното състояние на техниката и за мизерния брой летателни часове въпреки мащабните руски ремонти? 

За Министерството на отбраната е разбираемо защо мълчи. Мълчи обаче и президентът въпреки понякога шумните си разногласия с министъра.

„Мълчанието на агнетата“ е най-оглушително, когато парите текат към Москва… Защо ли обаче стана така, че парите вече са дадени, а няма достатъчно годни самолети? От опита си като министър мога да предположа, че най-вероятно руснаците забавят зпълнението на договорите или пък ремонтите се оказват некачествени и има рекламации, а оттам и закъснения.

Още една причина за трагичното положение, свързано с изправността на МиГ-29 и с бойната готовност (няма изправни самолети, няма и летателни часове и в резултат страда подготовката на летците), са полетите на руската военна авиация над Черно море към нашето въздушно пространство.

Заради тези руски провокационни действия се налага малкото ни дежурни изтребители МиГ-29 да се вдигат и така да изчерпват още повече оскъдния си останал запас. Колкото по-малък е броят на изправните самолети, толкова по-голямо е тяхното натоварване и така ресурсът им се изчерпва по-бързо. Това поражда нужда от нови ремонти в Русия, за които Министерството на отбраната днес услужливо е готово да плаща.

С други думи – да изсипва още пари при руснаците, чиито бойни самолети редовно предприемат полети към България. Точно сега очевадно впечатление прави обаче пълната липса на информация от страна на Министерството на отбраната по този въпрос. Има ли и колко са руските провокации спрямо българското въздушно пространство, поради което се налага вдигане на дежурните ни изтребители?

За съжаление това далеч не е всичко. Хората на Красимир Каракачанов готвят и модернизация на авиониката на МиГ-29, което ще струва най-малко 100-130 млн. лева, ако не и повече. Разбира се, парите пак ще отидат в Москва.

След модернизацията отново следва интензивно използване на самолетите заради нови руски провокации и оттам, обратно по същата верига – нови ремонти за още стотици милиони. Както се вижда и с просто око, МиГ-29 се превръща в бездънна яма в нашата отбрана!

И за да е пълна картината, с решенията си Красимир Каракачанов не само захранва РСК „МиГ“, но и услужливо пропуска редовно руските военнотранспортни самолети, натоварени с оръжие от Москва за Белград.

Последно той пропусна ракетните комплекси Панцир С1. И не само. Сигурно ще има и още пратки. Защо ли министърът на отбраната е толкова щедър към Кремъл? Какво ли го мотивира? Дали това не са очаквания по нови стомилионни сделки с Москва, например модернизирането?

2 thoughts on “„Мълчанието на агнетата“ е най-оглушително, когато парите текат към Москва

  1. 50% от агнетата блеят за Русия, 45% оглушително мълчат. Е не може протестите да са ефективни. Блейки и мълчейки по тези проценти и ще ни бъде взето повечето, и ще ни бъде оставено колкото да блеем и мълчим. И като гледам, няма скоро да излезем от торбата с надпис руско-червени боклуци. В тази торба насила ни натикаха и за това по-малко сме виновни. Сами сме си виновни, виновни сме пред децата си и пред бъдещите поколения, защото не искаме да излезем от руската торба. Ако не се опитаме в близко бъдеще да излезем, ХАК да ни е. Все пак за малко успокоение, същото, но с по-малка сила важи за Германия (комсомолката Меркел), Франция (молеца Макрон) и куп още „европейци“ подобни на нас. И все пак ако не бяхме в ЕС и НАТО торбата щеше да е без отвор.

    Харесвам

  2. 50% от агнетата блеят за Русия, 45% оглушително мълчат. Е не може протестите да са ефективни. Блеейки и мълчейки по тези проценти и ще ни бъде взето повечето, и ще ни бъде оставено колкото да блеем и мълчим. И като гледам, няма скоро да излезем от торбата с надпис руско-червени боклуци. В тази торба насила ни натикаха и за това по-малко сме виновни. Сами сме си виновни, виновни сме пред децата си и пред бъдещите поколения, защото не искаме да излезем от руската торба. Ако не се опитаме в близко бъдеще да излезем, ХАК да ни е. Все пак за малко успокоение, същото, но с по-малка сила важи за Германия (комсомолката Меркел), Франция (молеца Макрон) и куп още „европейци“ подобни на нас. И все пак ако не бяхме в ЕС и НАТО торбата щеше да е без отвор.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s