„Безкръчмие“ и другите български думи за „локдаун“

Аман от чуждици! Евала на българското!

WebcafeАман от чуждици! Евала на българското!Снимка: iStock

Прагматизмът в България винаги е бил на ниво, дори в условията на пандемия. Вирус скача неконтролируемо от човек на човек, хора на всякаква възраст умират по стълбищата на препълнени болници, лекари изнемогват, бизнеси се чудят как да оцелеят, но над всичко това стои един друг голям и очевидно най-значим проблем:

Защо в България се употребява думата „локдаун“?

Как смее това долно журналистическо племе да облъчва с поредната чуждица родолюбивите съзнания на гордите българи?! Същите горди българи, които ежедневно се стараят да използват САМО български думи в разговорите (ехе, можеше да напишем „комуникация“, ама се спряхме) със своите не по-малко горди от езика ни свои съграждани.

Освен когато не става дума за турцизми, разбира се, ама баш тях не ги броим, нали така?

(Я сега кажете азбуката, но без да запецвате на буквата Х)

Очевидно има хора, които поради една или друга причина в момента са най-недоволни от това, че „локдаун“ (lockdown) намира място в речниците ни. Защо не се ползва някоя българска дума, питат. Защото няма? Как да няма?! Ще си измислим! Речено-сторено.

За да помогнем за своевременното решаване на този жизненоважен езиков проблем, ето ги нашите предложения за (почти) български синоним на „локдаун“:

  • Зарешетване, катинарене, кепенцохлопване – В духа на оригиналната дума тук се набляга на заключващия момент, който обсебва битието ни – от затварянето на молове и барове до принудителното стоене вкъщи.
  • Безкръчмие – Най-добрият избор за онези, която най-голяма мъка е, че вече трябва да ползват салфетки само за да се забърсват при хранене и които трябва сами да си сипват ракия в чашите.
  • Фалитоправач – Думата, с която разтревожените за работата или бизнеса си (или за чуждия бизнес, защото в България ни пука!), могат да изразят негативните си емоции към новите мерки и предполагаемия техен ефект върху икономиката.
  • Мутафчийстване – Нека бъдем реалисти, лицето и името на генерала за добро или лошо станаха символ на борбата с коронавируса. За едни Мутафчийски е герой, който се бори за това да оцелеем. За други е злодей, който мисли лошото на джоба им. И едните, и другите едва ли знаят що е то „мутафчия“, така че ето още един тематичен избор. 
  • Домошарене – За тези, за които призивите за работа от вкъщи и затварянето на ресторанти, барове, училища и пр. не означават „край на света“, а повече време да се радват на дома си, било то целодневно или след работа, да си подредят най-накрая гардеробите, да се пробват да отгледат някое цвете вместо да се провалят в това да изградят успешна любовна връзка, да започнат да си готвят и да спрат да ядат бургери от по 12 лева.

Newscafe България

Какво остава отворено и кои активности ще трябва да спрат

Новите мерки са в сила – с какво трябва да се съобразяваме

Какво остава отворено и кои активности ще трябва да спрат

Всеки избор е по-добър от прекланянето на поредната чужда дума! Дори да не ви разберат какво точно говорите. И не бива да спираме дотук, не, не, не.

„Социална дистанция“ веднага да стане „човекоотбягване“, а „карантина“ – „диваноподпиране“! „Ваксина“, в зависимост от нагласата (и умствения капацитет) на нуждаещия се да ползва думата, да са „билгейтсчица“ или „здравобоц“.

И пандемията ще мине.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s