Москва защити своя Борисов с призив “не дръжте крадеца, защото си е наш”

Иво Инджев

Отлично запознатата с вносната руска корупция в България Москва поиска “доказателства” от САЩ, че тук има корупция и доказа по този начин, че самохвалството на Борисов за отличното му представяне пред Крeмъл, платено с 3 милиарда лева от българския джоб за руския газопровод към Сърбия, не е празна приказка.

Види се не беше случайно, че Борисов се изфука колко добре си е постлал пред Путин и от този бункер на фукнята се присмя на президента Радев за липсата на изявление за арестуването на Навални.

Посъветва го от позицията на по-важния от двамата в очите на Кремъл и той да се “престраши” да се изкаже по темата, защото нямало много да му се карат руснаците. Че да видим тогава дали и на президента Радев дежурната обвинителка на провинилите се пред Москва чужденци Мария Захарова ще му премълчи, като й е наредено да премълчава договорените закачки на Борисов.

Основанията за тази увереност на Борисов сега се потвърдиха по категоричен начин. Кремъл се скара на “американските колеги”, както се казва в текст на руското посолство в София във Фейсбук, за критиките към корупцията в България.

Отправи ги Джесика Ким, съветник по правните въпроси в американското посолство в САЩ . В онлайн дискусия, организирана от българския Атлантически клуб в България, тя отбеляза, че тук няма върховенство на закона защото независимостта на съда е подкопана и не спести истината, че лидерите на държавата са виновни за това.

Едноличният лидер на България Борисов получи ден по-късно закрила от Путин чрез неговото посолство в София. При това с (анти)украински акцент – явно в контекста на факта, че Борисов покорно и с ентусиазъм изпълни своята част от плана на Кремъл да притиска Украйна като я заобикаля с транзитирането на своя газ.

Страничният ефект от руския дипломатически новичок се проявява в отравянето на имиджа на Борисов като “русофоб”, за какъвто той се опитва да се представя за заблуда на част от важните за него избиратели в България, подмазвайки се едновременно с това на новата американска администрация след края на любовния период между Белия дом и Кремъл от епохата на путинолюбивия Тръмп. 

Русия на Путин не само не се “кара” на своя главен човек в България (заради присъединяването му към западното настояване Навални да бъде пуснат от ареста в Русия), но вече застава открито в негова защита като закрилник от съюзна държава, каквато е САЩ. Това се случва в момент, когато президентът Байдън лично декларира, че всяко нападение над държава от НАТО ще бъде третирано като нападение над САЩ. 

Русия за пореден път се домогва до ролята на “освободител” на България, а най-нахалното е, че го прави по повод съюзническата загриженост за корупцията у нас, която в голяма степен се дължи на целенасочената руска политика да поддържа страната ни зависима от собствените й корупционни практики, с които Русия е известна и на самите поданици на Путин. 

Фактът, че САЩ критикуват корупцията в България, Борисов мълчи гузно, а отговаря от негово име Москва, е най-яркото от всички досегашни доказателства за истинската картина на Борисовата обвързаност с Кремъл. Борисов може да кара джипката за пред своите поданици и да се хвали вчера какви нови влакове им е купил, но в същото време Путин показа кой настина кара влака в България. 

И още нещо стана ( още по-) видно: корупцията в България се внася в особено големи размери именно по линия на енергийната й зависимост от Русия, която се чувства засегната от обстоятелството, че някой си позволява да й прави забележка за изнасилваческото покваряване на България. Че тук има доста проституиращи, готови да им платят от Москва за задоволяването на нейните имперски нужди, е факт. Но този път това порно бива демонстрирано без ограничения  и за непълнолетни.

Само едно се чудя на фона това ясно разкриване на известното и досега водещо място на Борисов в осъществяването на руската хибридна война срещу България: какво още трябва да се случи на този Източен фронт, за да се убедят апологетите на Борисов у нас и на Запад, че той е избраникът на Путин и че имитацията му на “русофобия” от година и четири месеца насам чрез прогонване на руски шпиони и безадресни упреци във връзка с Навални е димка за прикриване на грозната му срамотия.

Ако досега Москва мълчаливо му позволяваше да се прави на “русофоб”, вече явно е решила да го изкомандва да застане пред строя. Може би там наистина си вярват на калкулацията, според която 80 на сто от българите са русофили и го тикат да оглави петата московска колона у нас открито и така му помагат да спечели изборите отново?

В случай, че това е планът им, може да се окаже както след онова руско освобождение от 1878 година, когато българите много бързо изтрезняват от заблудата, че Русия носи свобода и независимост на България. Кореспондентът на “Кьолнише цайтунг” Артур Фон Хун пише по този повод, че Русия би трябвало да познава по-добре от всички българите, но се оказала смаяна от факта, че те не могат да бъдат управлявани с руския камшик подобно на Туркменистан. 

Ако днес има нещо смайваща в този казус, то е ескалацията на нахалството на крадеца, който вика “не дръжте крадеца, защото си е наш”. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s