Кремъл се подигра днес на Сиера Леоне, както на България още през 1992 година

Иво Инджев

Многократно съм изтъквал очевидния факт, че клаузата от т.14 в договора за приятелство с Русия от 1992 година е истинска подигравка с България. Защото там пише, че България и Русия обещават да се грижат взаимно за своите паметници на респективната територия на двете страни.

Тази имперска шега е съвсем съзнателно вплетена в отношенията ни с постколониалната ни владетелка, на чиято територия просто няма български паметници. 

На онези привърженици на коминтерновската правда, които ще ми изтъкнат, че нейде там стърчи паметник на Георги Димитров, ще припомня, че е той е бил съветски гражданин и знаменита маша на Сталин за разправа с виновни или набедени за виновни пред него чужди комунисти, включително и с българи между тях, че и с цели партии.

А на паметника на Кирил и Методии в Москва, превърнат от десетилетия вече в сборен пункт за митингуване на руски шовинисти, никъде не пише те да са дошли “от българския земи”. А още по-малко се споменава, че руският народ им е благодарен за освобождението от собственото му безкнижие.

Досега стандартно се “шегувах” горчиво, че това е все едно да подпишем със Саудитска Арабия договор за взаимно обгрижване на респективните пустини в двете държави. Но Кремъл не спи. Грижи се да не сме сами в унижението. Дава нови поводи да се посмеем тъжно (и над себе си).

Този път Руската Федерация е сключила договор със Сиера Леоне двете страни да се ангажират, че няма първи да разположат оръжие в Космоса. От уважение към африканската държава, нарицателно за бедност и изостаналост в света, ще си спестя квалификациите относно нейните възможности да изстреля в Космоса каквото и да било. Какво остава за оръжие – при това първа, изпреварвайки самата Русия, чиято космическа програма е изцяло зачената и развивана по милитаристични съображения.

НА СНИМКАТА: Сиералеонци обещават на Русия да не е я изпреварят с изстрелване на оръжие в Космоса

Не питам защо Сиера Леоне си причинява тази подигравка, а защо България продължава да позволява на Русия да се държи с нас като със сиеролеонци на Балканите.  https://theins.ru/news/239723

(Бел. ред. Кафенето: Малко преди това Русия подписа подобен космически договор с Того, което предизвика масови подигравки в руски интернет сайтове)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s