Руски миниатюри

Николай Флоров

ПУТИН,  РАСИЗЪМ  И  ОБАМА

Руснакът е расист. Не е лесно да живееш в Москва и да си негър, арабин или азиатец. Изведнъж на преден план излезе «чистотата» на руското племе, светостта на неговата религия: «Мы русские, с нами бог!». Да си черен и да закъсаш по московските улици означава банда чисти руски кафяворизци да ти строшат кокалите с ритници и никой да не ти помогне.

Сработил е отдавна подтиснатия съветски комплекс за малоценност – тая малоценност, която се увеличаваше все повече и повече с убеждението, че Съветския съюз беше едно отчайващо примитивно недоносче. Колкото повече руснаците виждаха своята изостаналост, толкова повече разбираха безизходността си, а това боли. Боли преди всичко, защото марковите кули на съветския комунизъм се оказаха пясъчни. Падането от тях ги заболя и още ги боли.

Комедията във всичко това е, че всичките безбройни братски народи, дори и най-братския – украинския, се разлетяха като птици от кафез по всички посоки на света и оставиха Русия на Путин. 

Затова на Путин трябва да му е хвърчала пяна през ушите от злоба, че един «долен» американски негър нарече неговата избрана от бога Русия REGIONAL POWER. 

Регионална сила? Русия? Я ему покажу, ету сволочь!

Така е, боли! Когато не знаеш силата на компромиса и толерантността, на икономическото развитие и обществената отговорност – боли. Все някой друг ти е крив. По думите на Лавров пред изумените европейци: «За всичко е виновен Запада!».  Казано на шопски – най-лесно ману да намираш. 

 «НИЕ НЕ ОБСЛУЖВАМЕ РУСНАЦИ»

Руският писател Антон Чехов недоволства, че поляците се правят че не знаят руски език. Те и сега, както и българите, го знаят само толкова, колкото да им се смееш. В доминираната от царска Русия Полша на Чехов му е било лесно да минава за руски патриот, макар че той самия е балтийски руснак с немско потекло.

Времената и днес не са други: руснаците от Калининград (старата Източна Прусия) пазаруват на смешния си полски език продукти на по-ниски цени в съседните погранични градчета в Полша, а поляците купуват на смешния си руски в Русия евтин бензин и нафта.

И все пак времената се менят: Русия повече не е в състояние да охранява огромните си граници както по времето на студената война, а това за коренното население означава безвизов режим. Дори и след връщането на самодържавието в Москва възможността да ограничаваш и контролираш алъш-вериша по границите е равен практически на нула. 

Според ВВС, откак  Путин започна кампанията си за проливане на кръв в Украйна в някои полски ресторанти се появиха и надписи «Ние не обслужваме руснаци». 

Печалбата този път отстъпи на правдата и възмущението. За разлика от поляците, българите продават земя на руски бизнеси без изобщо да се замислят дали не продават собствените си задници. Руснаците, известни като себично и лакомо племе, строят своите GATED COMMUNITIES с охрана и телени мрежи – символ на вековна и нерушима дружба. 

В България печалбата не отстъпва на правдата и възмущението. 

ГАЗЕНА ТРИ ПЪТИ

Преди години московското самодържавие беше изправено пред особен проблем: Полша искаше да организира парад на победата във Варшава. 

Възможността за парад на победата в Полша  трябва да е жегнал жестоко Путин.

Идеята на Полша беше гениална: все по-ясно оформящата се многонационална общност между Прибалтийските народи, Украйна и Белорусия бърка директно в душата на новоимперските мечти на Путин за Евразийски маркови кули.

И защо не парад в Полша – прегазената три пъти горда Полша, където поляците умираха, но се биеха? Първият път Хитлер и Сталин си я разделят на две като самун хляб, след това немците си я присвояват цялата и продължават на изток. След това немците на връщане я прегазват отново, а след тях я прегазват и руснаците. Три пъти! 

А ти, българино, преди да се луташ в търсене на смачканото ти достойнство, се запитай какво щеше да е твойта прехвалена България ако имаше обща граница с Русия!

УПЛАШИ ЛИ СЕ?

Всички познават премиера на България Бойко Борисов като човека, който най-лесно лази пред руснаците и е най-склонен да прави задкулисни сделки с тях. 

Комунистите и бившите ДС-ари прескачат до Москва за съвет и медали за добре свършена работа, тихичко хихикат зад гърба му, а в Европа немалко се питат на кой цар служи. Но ето че София тия дни осъмна със завардени пътиша, целящи да ловят руски шпиони.

Какво стана? Дали шпионите станаха прекалено много, или той се уплаши за властта си? А може би защото е осъзнал, че българите не дават пет пари за Русия и че времето на неговия стаж като руско мекере е вече минало. Може би причината е съвсем проста – идват избори и той иска да покаже пред озлобените българи, че повече не чупи гръб пред руснаците! Както и да е, това е епохална демонстрация с претенции за независимост в международната политика на България – нещо нечувано за цялата следвоенна история на страната под ботуша на руския окупатор. 

Ако е искрен, очаквайте руснаците да му го върнат тъпкано.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s