Методиевич ли е склонен към канибализъм или Рашков към алабализъм?

Иво Инджев

Служебният министър Бойко Рашков се ангажира с цитат на анонимен свидетел, според когото премиерът Методиевич го е заплашвал да го сготви. В буквалния смисъл. И да го сервира на децата му, които няма да знаят какво месо ядат.

Няма как да зна(е)м доколко този сценарий за филм на ужасите е автентичен. Разказва го пред публиката обаче самият вътрешен министър. Това е ангажимент с много висок залог. Защото може да струва скъпо на разказвача  и всичко, свързано с образа на служебното правителство, ако обвинението не бъде доказано.

Методиевич, който напоследък твърдо си е избрал анонимен младежки фон  за монологичните си послания и реакции към широката аудитория, вече се надсмя сред млади активисти над изреченото от Бойко Рашков. Иронизира, че могат да му вменят как е изял човек. На филета.

Този сблъсък е зареден с острота, каквато не сме виждали от времето на реалната крайна конфронтация, когато антикомунисти правеха разкрития за престъпленията на комунизма, а (бившите?) комунисти ги наричаха презрително “хлебарки”, определяйки антикомунизма им като “пещерен”. Видният другар Филип Боков се разписа в историята на тази конфронтация с предизвикателството, че БСП ще поеме вината само с мезета. Стана за мезе, но се оказа …прав. 

Здраво замезиха с трупа на социализма им хиените и лешоядите на прехода, покровителствани от двуглавия орел от Москва.

Не, възмездие нямаше. А сега? Дали ще има този път?

Цели 4 милиарда бяха ограбени от една банка пред очите на всички – рекорд за всички времена в историята на кражбите не само за България. Защото калкулацията на тази сума, ако се насложи пропорционално като процент от българския БВП, би се равнявала на стотици милиарди в Съединените щати или в друга богата държава. Макар и драстичен, този случай е само една от илюстрациите за престъпния характер на досегашното управление, “допуснало” тази нагла безнаказаност.

В картината на Франциско Гоя зловещо е пресъздаден гръцкият мит за Кронос, прекръстен от римляните на Сатурн, титан, който изяжда децата си защото  Уран му предсказал, че ще го свалят от власт. Но чудовището не успяло да погълне всичките си синове. Съпругата му Рея успяла да скрие малкия Зевс и вместо него му дала да изяде камък.

Далеч съм от надеждата на нашия политически Олимп да се появи някой нашенски Зевс, а камъни на Методиевич досега никой не е пробутал.

И все пак обвинението срещу всевластния ни доскоро едноличен управител на територията България е твърде сериозно, за да бъде оставено без последици. 

Колегата Огнян Стефанов пише по този повод за деградацията на Методиевич. Не съм съгласен. Не може да деградира някой, който е нахлул в политиката от подземния свят на застрахователния и охранителния бизнес в условията на деградиралия до див капитализъм някогашен социализъм. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s