Ако децата можеха да избират между Изтока и Запада…

Иво Инджев

Отношението и грижите за най-уязвимите хора в едно общество са мерило за неговата цивилизованост. Вече направих някои сравнения между Изтока и Запада чрез разликата в качеството на живота на възрастните хора. https://ivo.bg/2021/05/18/четиво-за-български-пенсионери-за-изб/

Бегло и без претенция за изчерпателност, но достатъчно показателно правя  същото сравнение във връзка с грижите за децата.

Дали ви се вярва или не, но в Норвегия за цяла година няма нито едно убито дете при пътен инцидент. Пишат го в руските социални мрежи като истински повод за национална гордост в Норвегия.

В Германия, където детските градини са измислени в края на 19 век от капиталистите (с цел да са доволни работещите за тях хора, разбира се), се случват и днес чудеса.

Пенсионерът  Хорст Ешлер  (на снимката по-долу) купил 33 333 билета за зоопарка в Мюнстер  като благотворителен жест за децата, желаещи да го посетят.

Пенсионерът направил на 82 години дарението си на стойност 750 000 евро от натрупванията в пенсионната му сметка.

А у нас? В столицата ни продължават да не достигат 12 000 места в детските градини.

В най-богатия град в държавата, в който е съсредоточена приблизително една четвърт от националната икономика, този проблем е хроничен и емблематичен за самохвалното управление на гражданите за “европейско” развитие на България.

Не им стигнаха десетилетие и половина кметуване на Методиевич и негова заместничка в партията Фандъкова да решат проблема.

В поднебесната Народна република, където все така управляват не мимикриращи, а откровени комунисти,  дори бройката на децата, позволена на семействата, е под строг контрол от страна на диктатурата. В КНР през 1980 година беше приет закон за единствено дете в семейството.

Резултатът от тази демонстрация на предимството на “плановата държава” днес е такова застаряване на нацията, че по последни данни тя ще се смали с близо половин милиард до края на века. Ето защо Политбюро на ЦК на ККП, което преди няколко годони благоволи да позволи второ дете на китайските семейства, вече им разрешава от днес да имат и по три деца. Със закон!

За последните 40 години изключение от забраната за второ дете се допускаха от комунистическите власти предимно в селата, но само ако първото дете в семейството е момиче (т.е. непълноценен човек). Градските семейства пък можеха да си позволят второ дете, ако и двамата родители нямат братя и сестри.

Другото “изключение”, макар и неофициално, бяха богатите, които могат да си плащат огромните глоби. Но и да си милиардер в Народната република не е голямо щастие, май. През последните 8 години от 72  китайски милиардери 15 са били убити, 17 са се самоубили, 7 загинали при нещатни случаи, 19 са се споминали от болести, а 14 са били екзекутирани.

Също със закон в КНР е наредено на децата да се грижат за родителите си, тъй като “социалната държава” напълно е абдикирала от тази функция. Пак по официална информация, на един внук се падат задължителни грижи за по две баби и двама дядовци, за които внукът е длъжен да отделя време и средства “според възможностите си”.

Изглежда на пръв поглед човеколюбива, но тази принуда е всъщност признание за провала на комунизма в Китай в демографската и социалната сфера. Виж, по отношение на робовладелския капитализъм, командван централно, проблеми няма, но това не пречи на нашите носталгици по комунизма да се прехласват по успехите на китайския комунизъм. 

Да видим някои щрихи от историята и съвременността на страната на победилия социализъм – история на геноцид спрямо собствения народ и цели националности, 11 от които са депортирани до последния човек като форма на колективно наказание.

Една от най-срамните страници в историята на тази държава е създаването на концлагери за децата на “враговете на народа”. Ужасяващ разказ за това уродливо явление цитира Александър Яковлев в книгата си “Здрач”. Да виждате една усмивка на съветско дете на долното снимка?

В днешно време като мерило за отношението към децата в Руската  Федерация се е превърнал въпросът за продължаващото нещастие на милиони ученици, лишени от нормални тоалетни в училищата.

Коментатори изчислиха, че разходите за ликвидирането на тази неразрешима досега задача за властта биха възлезли на 438 милиона долара.

Но Путин предпочете да даде онзи ден на Лукашенко 500 милиона долара, възкликват в руските социални мрежи разярени руснаци.

Ако ги беше дал за нуждите на 16 милиона ученици, щяха да останат и 62 милиона за нормална тоалетна хартия, иронизират критиците.

НА СНИМКАТА: Тоалетна в руско училище

На снимката: Действащо училище град Уст Кут, иркутска област. Властите отказват да обявят състоянието му за аварийно, защото имал и по-тежки случаи…Същевременно Путин се заканва да “избива зъби” ако някой му посегне на богатствата на Сибир ( където впрочем все повече се разпореждат китайските комунистически капиталисти)

Но не си мислете, че в любимата на нашите русофили държава не се грижат се децата изобщо. Нищо подобно!

Грижат се все по-фанатично да им промият мозъците като бъдещо пушечно месо – още от пеленачета в семейството (на стоп кадъра от руско домашно видео) .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s