Интервюто на Слави Трифонов: „Виновникът е безпощадно ясен“

Дневник

Интервюто на Слави Трифонов по БНТ: "Виновникът е безпощадно ясен"

Интервюто на Бойко Василев от БНТ със Слави Трифонов, заснето в петък на запис в офиса на лидера на „Има такъв народ“ и излъчено вечерта в праймтайма на обществената телевизия след централните новини, предизвика лавина от коментари в социалните мрежи и в медиите. „Дневник“ събра мнения от „Фейсбук“ и някои медии без претенция за изчерпателност.

Иво Инджов, доцент по журналистика:

Въпросите към политика Слави Трифонов (ИТН), които интервюиращият го Бойко Василев (БНТ) би трябвало да зададе, но не го направи:

– Как по-точно „Има такъв народ“ си представя махането на Гешев и реформата в прокуратурата, след като Трифонов спомена темата за главния прокурор в едно изречение;

– Какво все пак мисли лидерът на ИТН за Доган и Пеевски, след като се зарече, че зад партията му не стои ДПС;

– Сламени фигури ли бяха кандидатите за премиер и вицепремиер Пламен Николов и Петър Илиев;

– Каква е идеологията на ИТН, след като Трифонов нарече критично икономическите виждания на БСП „леви“: неолиберална, центристка, популистка;

– Повторен въпрос за позицията на Трифонов към ваксините и антиваксърството – възможна предизборна сюжетна линия на ИТН.

И.т.н., и.т.н…

Даниела Таринска, политолог:

Не бях гледала Слави има-няма 20 години.

В този смисъл, не ми беше безинтересно да го видя как ще се държи в новата роля на политик. Няколко неща правят впечатление.

Годините, през които е шлифовал екранното си поведение, му дават голямо предимство за изпълнение на образа. Той влиза в ролята, както правят добрите актьори, играейки себе си в рамките на мотивите, чувствата, подбудите и характера на героя си.

Малко политици имат този актьорски стаж зад гърба си. На моменти, убедена съм, беше съвсем искрен. А, доброто изпълнение в политиката изисква точно това – да не лъжеш за чувствата си, напротив, да ги показваш колкото се може повече, защото те ще убедят зрителя да ти повярва. На екрана се ценят емоции, които да задържат интереса и да пробудят доверие и съпричастност.

На фона на това добро изпълнение политическата грамотност на Слави, е меко казано, отчайваща.

Казва, че не иска да разруши политическия модел, но в следващите изречения обяснява, че е разочарован от българските политици и как те трябва да се променят. Което може да стане единствено чрез разрушаване на модела им.

Иска те да приличат на британски политик, който чака избирателите си по бензиностанции, но самият Слави не се появи визуално в продължение на две изборни кампании.

Говори как са върнали и дарили субсидията на партията, без да си дава сметка, че това поражда въпроса кой и с колко ги финансира, за да могат да си позволят такава щедрост.

Призовава за коалиция след преговори в следващия парламент, но упорито защитава правото им като първа политическа сила в този парламент да получат безрезервна подкрепа от останалите партии.

Обвинява тези партии за това, че няма излъчено правителство, но в същото време казва, че това така или иначе не е било възможно, защото нямат общо необходимите гласове.

Това са логически и политически атакуеми твърдения, от което излиза, че в партията му липсва стратегия и политическа мисъл. Тя няма да се появи, ако чакаме Слави да я изработи. Той може толкова, колкото показа.

Освен ако не позволи в ръководството на партията му да се появят политически грамотни хора.

Николай Слатински, професор по международна и национална сигурност:

Единствената полза от това интервю, с извинение, на Слави Трифонов е, че вече няма как да набедиш друг за провала на опитите да се състави правителство с третия мандат. Виновникът е безпощадно ясен – ИТН. По-скоро Слави Трифонов и неговите марионетки.

Румен Петров, адвокат:

Специалисти по маркетинг обясняват, че първата рекламна кампания и първите маркетинг проучвания на пазарните нагласи, осъществени в България, са тези на Philips, непосредствено след Първата световна война. Нидерландската компания опипва пазара в България на електрически крушки, който дотогава е доминиран от германската AEG. Прави пазарно проучване, за да установи вкуса и нагласите на българина.

Какво се оказва?

Според анкетите определящата емоция, ръководеща живота на българина, е завистта.

Съответно рекламните слогани, използвани от Philips, са нещо от сорта на: „Съседът ти вече има електрическа крушка Philips. Ти кога?“

До ден днешен нищо не се е променило в клетата територия. Завистта е основен фактор навсякъде в обществения живот в БГ. Политиката и журналистиката не правят изключение.

Асен Асенов, журналист:

Очевидно Слави Трифонов даде интервю заради новината за сринатия рейтинг на ИТН. Очевидно Бойко Василев (героят, успял да вземе интервюто) не попита Трифонов за сринатия рейтинг.

По време на това интервю Слави излъга, че министрите на икономиката и финансите са му се предлагали.
Как разбрах ли? Ето така:

С.Т.: Идваха да ми се предлагат.
Б.В.: И какво стана?
С.Т.: Отказаха ми.

Сега искам да ви попитам нещо. Не ви ли се струва, че сюжетът: Бойко Василев си прекъсва отпуската, за да вземе 50-минутно интервю на запис от офиса на „лидера“, което се излъчва извънредно в 20.30 часа, е метафора нa цялата ни действителност?

Слави Трифонов предаде надеждите на българските граждани за промяна.

Не ме интересува дали някой стои зад него, или това е резултат на комбинацията между личните му интелектуални възможности и непосилно тежкото его, родило това напълно нелепо самочувствие на сцена, от която няма никаква представа.

Факт е, че Слави Трифонов даде много техническо време на задкулисието, разигравайки евтини сценки в опит да убеди българските граждани в небивалици.

Същите тези граждани, които той нарича „суверенът“, защото сам не разбира значението на тази дума.

С неадекватното си поведение на политическата сцена Слави Трифонов направи всичко възможно да няма правителство.

Няма значение дали това се е случило поради тежка неадекватност, или като част от план за дестабилизация.

Факт е, че Трифонов качи страната на счупено виенско колело и това се случи след 11-годишно управление на бивш пожарникар и бодигард, по време на което корупцията изяде цялата държавност.

Това е историческа отговорност, която Трифонов ще носи, независимо дали въобще успява да го осъзнае.

Скъпи сънародници, които си сменяте месиите и търсите спасители, не ви ли омръзна да ви прецакват бъдещето?

Като ги търсим тези месии, поне да се научим, че в бъдеще като ни трябва лекар за спешна белодробна операция, няма логика да наемаме за извършването й стругар!

Любомир Аламанов, пиар експерт:

Ако говорим сериозно, приключилият проект на Трифонов имаше няколко тежки системни проблема:

1. Фундаментално неразбиране на концепцията за „промяна“.

2. Фундаментално неразбиране на концепцията за „управление“.

3. Фундаментално неразбиране на концепцията за „западна демокрация“.

4. Фундаментално неразбиране на концепцията за „комуникации“ в съвременния свят.

И най-важното. Фундаментално неразбиране, че горните точки автоматично го превръщат в Борисов, но без полицейската подготовка.

А хората гласуваха за Трифонов, защото не искат Борисов.

Това е. Край.

Помнете, че като давате гласа си за някой Спасител, на практика избирате поредния Тиран. Гласувайте за концепции, политики, визии. Гласувайте за истинска промяна.

Тома Белев, еколог:

Разбирам, че следващия път ще го направят по-добре, ще бъдат по-мъдри, морални и смирени.

Само че това не е поредният епизод от телевизионно шоу. Това е нашият живот, животът на пет милиона граждани, животът на семейството ни, на децата ни, на родителите ни. И не е прилично да се ползва за опити, експерименти и обучение.

Творецът може да греши и да опитва колкото си иска, защото губи само времето си и своите ресурси. Политикът трябва да е минималистичен в експериментите, защото рискува времето и ресурсите на милиони.
https://www.facebook.com/plugins/post.php

Откъс от текст на Лола Монтескьо, „Club Z“:

За разлика от целокупната аудитория аз мисля, че интервюто бе абсолютен блокбъстър. Тотален хит. Уникална кооппродукция и връх в киноизкуството. Имаше си всичко, което трябва да има един блокбъстър (така в Холивуд викат на филмите, за които билети си купуват милиони зрители). Звезда в главната роля. Лична драма. Жестока битка със злото. Саможертва. И щипка любов.

Защото, както апостол Павел ни е казал, любовта „всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява“.

А апостол Славел повтори, че „то в любовта е така, ако те подкрепят, и ти подкрепяш“. За да дадеш, трябва да вземеш.

…… (тук в тази драматична пауза прелитат небесни ангели, звучат божествени химни, а публиката рони сълзи и духа носове).

То пък аз с цялата си грешност досега смятах, че любов има, когато ти даваш, без да очакваш нещо в замяна, на другото му казвах сделка. Но коя съм аз, че да оспорвам апостола? Ако искаме да изпитаме любовта му, ще трябва всичко да му извиним, на всичко да му повярваме, още да се надяваме и още да търпим.

Е, другият вариант е да не искаме да изпитваме повече любовта му. Но той малко рискован ми се вижда. Който не обича апостола, получава по сто тояги на голо и бива убиван с камъни на селския площад. Понеже все пак сме светска държава (засега), тоягите са предимно на думи. Вижте какъв бой отнасят Асен Василев и Кирил Петков например.

Откъс от текст на Асен Григоров, „Булевард България“:

Губи ми се коментар или въпроси за голяма част от събитията от последните дни, които обаче биха допринесли за смисъла от цялото упражнение. Като например как Covid (пак) е първи приоритет на ИТН, а само два-три часа по-рано от трибуната на НС депутатът Чорбанов чете декларация срещу ваксинирането. (Тук има лека уловка – подобен въпрос беше зададен, но не беше аргументиран с реалните действия на партията му.)

Това, че Слави се бил ваксинирал, си е негова лична работа и така поставена, тази информация няма никакво политическо значение.

По същия начин беше оставен да се измъкне по въпроса с приемането на еврото – „Аз съм веднага да се приеме еврото“ – изстреля Трифонов по-бързо, отколкото динамиката на интервюто предполагаше, но не беше попитан дали това е официалната позиция на ИТН. Нито как я защитават в действителност. Може би защото, ако беше казал, че е официалната, трябваше да уточни как предлага за финансов министър човек, който е на точно обратното мнение. (Тук също мина лекият трик – „питам и отговор не искам“.)

Слави можеше любезно (в приятелския тон на разговора) да бъде подсетен защо може би зад част от действията на неговата партия се провижда „дългата ръка на ДПС“. Например защото някак тайно и полека председател на Икономическата комисия стана Йордан Цонев от ДПС. Или защото бившият изпълнителен директор на Демирбанк и председател на комисията по бюджет и финанси замалко да се избере сам за управител на БНБ.

Или да бъде попитан (пак любезно, разбира се) на кого точно са „конструктивна опозиция“ ИТН? Кои са управляващите? Дали не са тези, които имат председател на НС и оглавяват голяма част от важните комисии в Народното събрание?

Всъщност всичко, което трябваше да наподобява политическо интервю, се заключи в това кой на кого се обадил, кой на кого се обидил, къде отишъл, кой с кого летял на изтребител. Искрено и лично.

И още едно важно нещо – в едно интервю Бойко Василев не представлява себе си. Той представлява институцията, за която работи – Българската национална телевизия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s