Вирусът на русофилщината у нас е по-устойчив от китайския

Иво Инджев

Вирусът на русофилщината, имплантиран чрез измама още на 3 март 1878 година в Сан Стефано с обещанието за руски териториален подарък и свобода – с пълното съзнание, че истински свободна и голяма България не бива да бъдат допускана от самата ревнива Русия, е по-устойчив от днешния китайски вирус. Не помага срещу него ваксината на здравия разум, с която са имунизирани мислещите хора, отказващи да робуват на “чувствата” си към матушката им.

Доказателствата са навсякъде около нас и няма да се повтарям да ги изброявам. 

Ето едно “ново”, което не бива да бъде оставяно без коментар. Защото го дава Нешка, която нямала грешка, според популярния каламбур с името на Робева.

Телеграфната агенция на Съветския съюз (ТАСС)  също знае, че при нея няма грешка, когато трябва да вземе страната на Русия. И тя я взима без “грешка” – дори и в случая, когато официални руски лица и официози обявяват победата на българските момичета над художествените гимнастички от “сборная” (както по съветски образец продължават да наричат руските състезател/к/и в колективните спортове).  

ТАСС тактически, но не и тактично ( защото е прозрачно лицемерието в случая) спестява на Робева дистанцирането от българската победа над рускините, за да й даде възможност да се развихри “по принцип” срещу съдийството, което присъди тази българска победа. Насочва своята събеседничка да нападне конкретно израелската гимнастичка Лина Ашрам заради победата й над руската фаворитка Дина Аверина, за която единодушно в Русия са убедени, че е абонирана за първото място ( както и “сборная”). 

Колко “удобно” – и патриотичната й репутация на Робева е формално пощадена, но и руската мечка е нахранена с порция солидарност с основната обвинителна теза за злополучното представяне на рускините!

Двете страни в този удобен разговор, окачествен като “беседа” (а не като договорено “плюене в устите”, каквото е ) си разменят комплименти. Робева е представена от руската официална пропаганда като “прославена” – как не, щом е съгласна да охули съдийството, което си е позволило да наруши руския МОНОПОЛ (курсивът е мой във връзка с факта, че именно така наричат в Русия очакването гимнастичките им винаги да са първи).  

Робева не остава длъжна. Сипе похвали с обобщения, че руската художествена гимнастика е най-добрата. Какво тук значи някаква си българска победа над “най-добрите”. А ситуацията, разбирай руската загуба, била по нейните думи “най-грозната” от всички досега. 

“Грозна” се родее с “мръсна”, както беше наречена в Русия на официално ниво победата на българските момичета.

Съответно на Робева й е “жалко и обидно, че така се е получило на олимпиадата”, цитира я да се подмазва ТАСС и обобщава в заглавието си, че Робева е “удивена” от резултатите на олимпиадата в женската художествена гимнастика.

Удивително е наистина една българка да се удивява в полза на Русия и в ущърб на българската гордост от победата, но само за онези, които не знаят що е то българския русофил. Робува като Робева докрай и във всичко на чуждия си кумир! Образът му е нарисуван още през 19 век от Захарий Стоянов и е допълнен от друг възрожденец, големия български ерудит Симеон Радев.

За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.

(Симеон Радев, “Русия в началото на 20 век”, изд. “Свети Климент Охридски”, София, 2010 г., стр. 233, 234)

Ще си позволя да репликирам като за този случай знаменитото определение на големия дипломат, публицист и Българин Симеон Радев: по-лошо от невежия русофил, какъвто наистина е масовият случай с русофилите у нас, е само отлично осведоменият му щам. Защото той много добре знае каква е истината, но въпреки това робува на чуждата лъжа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: На пръв поглед не е свързано с нея, но и други са забелязали руското негативно влияние върху българите. https://e-vestnik.bg/34697/frans-pres-falshivite-novini-i-nedoverieto-ostavyat-balgaria-na-opashkata-v-nadprevarata-za-vaksinatsia-sreshtu-covid/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s