Последно заседание на парламента преди поредните избори

Здравка Андонова, Ралица Фичева

Последното заседание на парламента: опит за решения преди поредните избори

В последния си работен ден 46-ото Народно събрание ще направи опит да приеме окончателно поне един законопроект извън трите актуализации на бюджета за тази година и ратификациите на договори за дарения на ваксини.

Първа точка в проекта за програма на депутатите е окончателно гласуване на предложението Бюрото за защита на свидетели да бъде изтеглено от подчинение на главния прокурор Иван Гешев и да премине към Министерството на правосъдието, като загуби полицейските си правомощия.

Структурата беше създадена, за да охранява защитените свидетели, но сред основните ѝ функции е да се грижи за сигурността на Гешев, а в първата година от мандата му служители на бюрото участваха в няколко значими акции на прокуратурата, включително влизането в президентската администрация през юли 2020 г.

Промяната се подкрепя от т.нар. партии на протеста – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, и принципно от БСП, така че се очаква да бъде приета на второ четене без проблем.

Неизвестната е колко време би отнело обсъждането и гласуването, тъй като депутати прогнозираха, че не е изключено групите ГЕРБ и ДПС, които са против текстовете, но нямат достатъчно гласове, за да ги спрат, да бавят заседанието с искания за проверка на кворума, почивки, пространни изказвания и др.

В дневния ред е включено и първото четене на законопроекта за закриване на спецправосъдието. Дори и да бъде приет обаче, това ще е символично, тъй като няма как да бъде гласуван окончателно преди разпускането на парламента.

По програма депутатите трябва да изслушат също доклада на временната комисия, която разследваше насилието на протестите миналото лято, както и да одобрят няколкото ратификации, които се отнасят до даването на 150 хил. дози ваксини срещу COVID-19 на Норвегия и Босна и Херцеговина.

Очаква се от парламентарната трибуна лидерите на групи да направят декларации, които да отчетат резултатите от работата на 46-ия парламент и да дадат заявки за приоритетите си преди третите за тази година избори за народни представители.

В четвъртък (16 септември) президентът Румен Радев ще разпусне парламента и ще назначи ново служебно правителство. Това беше последният възможен момент за закриване на Народното събрание, за да бъде спазен срокът в Изборния кодекс, според който изборите се назначават не по-късно от 60 дни преди датата на вота.

Гласуването две в едно – за президент и парламент, ще бъде на 14 ноември, а ако има втори тур на президентските избори, той ще е на 21 ноември.

Парламентът на неосъществените проекти

Макар че от 21 юли до момента заседаваха 26 пъти, депутатите приеха само три законопроекта – за актуализацията на трите бюджета, с които се увеличават пенсиите и разходите за здраве, а освен тях – едно рамково споразумение и една ратификация – за даряване на ваксини на Северна Македония.

Отиващото си Народно събрание ще бъде запомнено като второто поредно, което не успя да излъчи правителство, а също и с поредицата остри пререкания и откровени обиди в пленарната зала, с нощните заседания на финала, както и с многото изслушвания на служебни министри по различни теми.

За първи път в него се стигна до ситуация предложеният за министър-председател да бъде оттеглен още преди гласуването на кандидатурата му. Това роди правен прецедент заради издадения вече указ на президента, с който беше предложено одобряването на бъдещия премиер.

Постоянните комисии в парламента заработиха във втората половина на август и не успяха да произведат готови законопроекти, а дотогава заседаваха главно няколко анкетни комисии – за ревизията, за санкциите по „Магнитски“, за „Росенец“, за „Буджака“ и за полицейското насилие по време на протестите миналата година, като последната е и единствената, която приключи работата си в срок.

Парламентът ще се запомни също с неуспешния опит на „Има такъв народ“ да бъде спешно определен нов управител на Българската народна банка. Решението бе сочено сред приоритетите на 46-то Народно събрание, но в крайна сметка депутатите решиха да го отложат до съставянето на редовно правителство.

От всички политически играчи БСП завършва парламента формално най-близо до осъществяването на предварително обявените си приоритети заради гласуваното увеличение на пенсиите.

До него се стигна благодарение и на натиска на президента Румен Радев за актуализиране на бюджета. След поредица от почти денонощни заседания и тежки разправии, депутатите гласуваха парите за пенсионерите да бъдат увеличени, макар и от 25 декември, а не – както настояваха социалистите – от 1 октомври.

Акцентите на „Демократична България“ и „Изправи се.бг! Ние идваме!“ за по-съществена реформа в съдебната система, включително за закриването на спецсъдилищата и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, не събраха достатъчно гласове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s