САЩ: Ще продължим с мерки срещу замесените в корупция

Петър Карабоев

Санкционираните Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.
Санкционираните Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Правителството на САЩ ще продължи да предприема мерки с осезаеми и значителни последствия срещу тези, които са замесени в корупция, и ще работи за защита на глобалната финансова система от злоупотреби.“

Така Посолството на САЩ в България отговори на запитване от „Дневник“ за коментар по повод насроченото за утре изслушване в Европейския парламент заради питане на евродепутати към Европейската комисия.

Въпросът ни към посолството е „Ще има ли още санкции срещу български граждани?“, а в отговора очаквано бе добавено „Не обсъждаме предварително евентуални санкции“.

Попитахме и какво е мнението на посолството за предстоящата дискусия в ЕП относно санкциите по закона „Магнитски“. Отговорът е:

„Радваме се, че санкциите предизвикаха оживени дискусии в България и сред лидерите на ЕС за това какво повече могат да направят хората в борбата си с корупцията в България и очакваме с нетърпение дискусията на Европейския парламент по тази тема на 16 септември. Съединените щати отдавна твърдят, че корупцията е глобален бич, който свива инвестициите, ограничава икономическите възможности и вреди на всички. Всички ние трябва да се съсредоточим върху начините за борба с корупцията и да насърчаваме върховенството на закона.“

На 2 септември – три месеца след най-мащабното санкциониране на граждани и фирми от друга държава по Глобалния закон „Магнитски“, сред които Делян Пеевски и Васил Божков – евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи поискаха обяснение от Еврокомисията.

„Това повдига сериозни въпроси относно последиците от подобни санкции на САЩ за подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи проведе срещи и започна писмен обмен с националните органи и институциите на ЕС, като често констатира, че е налице липса на спешни мерки по отношение на справянето с предизвикателствата“, се казва в съобщението за утрешното събитие.

Поисканата информация е:

– Как Комисията възприема факта, че държава извън ЕС, която се счита за съюзник, предприема действия срещу корупцията в държава членка?

– По какъв начин това променя оценката на Комисията за сегашния ѝ подход, и по-специално оценката на досегашните ѝ действия по този въпрос?

– Какви действия предвижда Комисията за стабилен подход към корупцията на държавно равнище?

– Ще бъде ли Комисията по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки?

– По-специално, тъй като Комисията вече не публикува доклади за борба с корупцията, ще засили ли тя строгостта на мониторинга на корупцията и ще изготви ли заключения и ще включи ли препоръки в докладите си относно принципите на правовата държава?

– Как работата на Европейската прокуратура ще оказва съдействие в това отношение?

– Ще пристъпи ли Комисията към разработването на обща стратегия за борба с корупцията в ЕС?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s